Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița s-a reunit, marți seară, pentru adoptarea unor măsuri imediate, ca urmare a problemelor cauzate în Bucegi de fenomenele meteo din ultimele 48 de ore.

Astfel, CJSU a decis solicitarea unor sume de bani din fonduri la dispoziția Guvernului în vederea refacerii obiectivelor afectate în zona montană a județului Dâmbovița, respectiv o porțiune de 200 m a DJ 714, un pod care face legătura cu zona de camping de la Zănoaga și podul către zona Horoabe. În zonă vor fi montate panouri rutiere de avertizare în vederea interzicerii deplasării pe drumul afectat DJ 714, închis circulației publice.

CJSU a mai decis și închiderea temporară a Peșterii Ialomicioara.
 
Urmările viiturii de marți dimineață
 
„Ca urmare a ploilor abundente ce au avut loc, în această dimineață, în jurul orei 4:00 s-a produs o viitură în zona cabanei Zănoaga pe drumul județean 714. Aceasta s-a produs în apropierea unui camping în care se aflau aproximativ 60 de persoane, adulți și copii, care nu au fost afectați și nu au avut nevoie de sprijin, având în permanență posibilitatea de a se autoevacua la nevoie.
De asemenea, pe DJ 714, în zona Cheile Tătarului, drumul a devenit impracticabil surpându-se pe o suprafață de aproximativ 50 de metri. Pentru evitarea producerii unor accidente, s-au dispus măsuri pentru avertizarea populației privind accesul pe acest drum, închis circulației publice.
Tot ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase, pe DJ 714 A în dreptul carierei Lespezi, pârâul Brătei a ieșit din matcă și drumul a fost temporar blocat de aluviunile aduse de apă. Ca urmare a intervenției autorităților publice locale, în acest moment, drumul este practicabil.
Un alt punct afectat de resturile lemnoase aduse de râul Ialomița este podul metalic peste care se face accesul în zona Horoabe”, au detaliat reprezentanții Prefecturii.

Salvamont: „Condițiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă”

“În ultimele 24 de ore, vremea a fost destul de capricioasă și în zona dâmboviţeană a masivului Bucegi, ploi torențiale și o viitură în zona Zănoaga. Potrivit meteorologilor și în următoare 24 de ore, ne vom confrunta cu instabilitate atmosferică accentuată.  De  la un interval orar, la altul  se poate schimba avertizare meteorologică. Condițiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă că nu ar trebui să ne aventurăm foarte departe de o sursă de adăpost, în caz de vreme capricioasă”, a transmis și Salvamont Dâmbovița.

Sfaturi pentru turiști

Salvamontiștii au formulat și o serie de recomandări pentru turiștii care plănuiesc să pornească pe traseele din Bucegi:

>>> Informați-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil

>>>  Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase.

>>>  Informați-vă la salvamontiști, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podețe, marcaje), a refugiilor și a punctelor salvamont.

>>> Calculați timpul necesar parcurgerii traseului în  funcție de pregătirea dumneavoastră.

>>>  Plecați pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților .

Sursa: Realitatea de Dambovita