Vineri și sâmbătă, 24 și 25 mai 2019, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra, au loc avanpremiera și premiera spectacolului „Femeia mării”, după Henrik Ibsen, un spectacol al regizorului german Andreas Merz.
În distribuție îi regăsim pe actorii Andreea Tănase, Sebastian Bălășoiu, Adelaida Perjoiu, Ilie Ghergu, Marina Palii, Emanuel Bighe, Daniel Nuță.
„Femeia mării” este o piesă de teatru a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen, scrisă în 1888, după ce a petrecut 6 luni în Saeby, oraș din Danemarca. În viziunea sa, farmecul mării este conferit de puterea ei hipnotizatoare: „Marea atotputernică peste stările sufletești”.
Considerat părintele teatrului idealurilor, care l-a influențat pe Camil Petrescu, Ibsen a creat personaje ce viețuiesc dincolo de limitele pe care le conferă realitatea. Opera scriitorului norvegian aduce în fața cititorilor povești despre dragoste, eșecuri personale și libertatea de a alege.
Regizorul Andreas Merz-Raykov a studiat Dramaturgie în Germania, la Academia de Teatru din Bavaria și la Universitatea Ludwig Maximilian din München. În Austria, la Universitatea Mozarteum, din Salzburg, a studiat Regia. După absolvire, a ales să lucreze la Teatrul Bavarez din München. În 2008, s-a alăturat unui nonconformist al teatrului: Frank Castorf, director artistic la Volksbühne, Berlin. În 2013, în cadrul Anului Cultural German în Rusia, Teatrul Academic de Tineret Kiselev din Saratov l-a invitat pe Andreas să monteze piesa „Sfânta Ioana a abatoarelor”, scrisă de Bertolt Brecht. La prestigiosul premiu național rus „Masca de Aur”, Andreas Merz a primit două nominalizări pentru regie, iar spectacolele sale, „Cel care spune da, cel care spune nu” și „Un tramvai numit dorință” au primit nominalizări pentru „Cea mai bună producție de mici dimensiuni”, respectiv „Cea mai bună producție de mari dimensiuni”.
În orice oraș ar lucra, regizorul este interesat de mediul cultural și social, de istoria personală a actorilor și de a descoperi sensurile din text care au semnificație în acel context. Andreas Merz este un regizor tânăr, energic, cu o viziune proaspătă și curajoasă.
În viziunea lui,Femeia Mării este un portret psihologic construit cu grație și simbolic încărcat cu o atmosferă de coșmar.
Personajele se simt vinovate, asuprite, se închid în sine în loc să-și comunice unuia altuia problemele. Sunt oprimate pentru că sunt nevoite să se schimbe pentru a îndeplini cerințele celorlalți, încât ar vrea să vadă totul cum se prăbușește, pentru a se simți în sfârșit liberi.
Articolul precedentCea mai bună perfomanță a anului pentru Sorana Cîrstea. E în semifinale la Nurenberg
Articolul următorAnul Cărţii, marcat la Biblioteca Județeană: „Să citim împreună!”