Grefierii au protestat și în Dâmbovița. Alăturii de colegii din țară zeci de grefieri au ieșit în stradă, în fața instanțelor dâmbovițene pentru a protesta împotriva abrogării pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri).

Imagine

Grefierii sunt nemulțumiți de faptul că, în conformitate cu o decizie a Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, ar urma să se voteze  abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

Activitatea instanţelor din ţară a fost blocată, miercuri, timp de cel puţin o oră, după ce mii de grefieri au oprit lucrul şi au ieşit în stradă.

Grefierii spun că acestea sunt, de fapt, compensaţii pentru faptul că ei nu au voie să obţină venituri şi din alte surse.

Imagine

Imagine

Iată comunicatul de presă al asociației grefierilor:

Comunicat de presă

”Miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, peste 6000 de grefieri vor ieși în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată.

Motivul îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019.

Cu toate că Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților în data de 18 decembrie 2019.

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri).”

În Dâmbovița, la Târgoviște, câteva zeci de grefieri au întrerupt astăzi (18 decembrie 2019) lucru. (vezi foto articol).

Articolul precedentDatorită pompierilor dâmbovițeni, 91 de copii cu handicap au zâmbit din nou
Articolul următorPrimul deces din cauza gripei, în actualul sezon rece, s-a înregistrat în Dâmbovița