Kievul și principalele orașe au fost bombardate puternic noaptea trecută, cartiere rezidențiale fiind distruse rând pe rând. Forțele ruse au reușit ocuparea unui important oraș strategic.

Vezi LIVE TEXT – AICI

Trupele ruse au ajuns joi în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare, fără mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice. O delegație ucraineană a plecat pentru o a doua rundă de discuții cu oficialii ruși privind încetarea focului, după ce o primă rundă a înregistrat luni puține progrese.

Sirenele au început să sune din nou în Ucraina în această dimineață în principalele orașe, semn că urmează noi raiduri aeriene.

Statele Unite au acuzat, miercuri, Rusia că a declanșat un „război total împotriva libertății presei și a adevărului”, blocând posturile de știri independente și împiedicându-i pe ruși să audă știri despre invazia din Ucraina.

„Guvernul Rusiei blochează, de asemenea, platformele Twitter, Facebook și Instagram pe care zeci de milioane de cetățeni ruși se bazează pentru a avea acces la informații și opinii independente”, a afirmat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Banca centrală a Rusiei a impus un comision de 30% pentru achizițiile de valută străină de către persoane fizice pe piețele valutare, au spus brokeri pentru Reuters, citând o scrisoare a autorității de reglementare.
Herson a fost capturat de ruși

„Suntem un popor care a dejucat planurile inamicului într-o săptămână. Aceste planuri au durat ani de zile pentru a fi scrise – cu răutate, cu ură față de țara noastră, față de poporul nostru”, a spus Zelenskiy într-un mesaj video.

Capturarea capitalei strategice a provinciei din sudul țării, unde râul Dnipro se varsă în Marea Neagră înseamnp că Hersonul este primul centru urban semnificativ ce cade de când Moscova și-a lansat invazia pe 24 februarie.

Primarul din Herson, Igor Kolykhayev, a declarat miercuri seară că trupele rusești se aflau pe străzi și au intrat în clădirea consiliului. El a cerut civililor să meargă pe străzi doar la lumina zilei și în grupuri de câte unul sau doi. „Astăzi au fost vizitatori înarmați în comitetul executiv al orașului. Nu le-am făcut nicio promisiune … Le-am cerut doar să nu tragă în oameni”, a transmis el printr-o declarație.”

Forțele rusești nu au reușit încă să răstoarne guvernul de la Kiev, dar mii de oameni au murit sau au fost răniți, iar peste un milion de persoane au fugit din Ucraina în contextul celui mai mare atac asupra unui stat european din 1945 încoace.

Atacul Rusiei a dus la o avalanșă de sancțiuni internaționale și a alimentat temerile privind un conflict mai amplu, în timp ce țările occidentale trimit arme pentru a ajuta armata ucraineană. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentDâmboviţa. A început montarea structurii metalice a podului de peste râul Argeș
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Magnații ruși care fac legea la Londra