Vremea s-a înrăutățit multe județe, iar polițiștii le recomandă șoferilor să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic.

În primul rând este necesar ca șoferii să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

Pe un carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, la pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv, spun polițiștii de la Rutieră.

„Pe porţiunile de drum acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Întotdeauna trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar. În cazul producerii unui accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale ca urmare a nepăstrării unei distanțe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precede, șoferul va fi sancționat contravențional conform prevederilor O.U.G 195/2002”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița.

În situația unui accident rutier soldat cu victime, răspunderea este penală.

Pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

„În afara de sancționarea cu amendă, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu stânjeniți sau obstrucționați vizibilitatea în trafic prin opriri sau staționări neregulamentare”, se mai arată în documentul Poliției.

Articolul precedentBlack Friday intră în schemă și la Teatrul Tony Bulandra
Articolul următorAdolescentă plecată de acasă. Familia a dat-o dispărută,cerând ajutorul Poliției