FOTO: Marius Iancu
FOTO: Marius Iancu
Șacalii și-au făcut apariția și în Dâmbovița și face ravagii în fondurile de vânătoare populate cu iepuri, căprioare și mistreți.
Sacalii, care puteau fi văzuți doar în zona Dobrogei și a Deltei Dunării, a apărut și în alte zone. În Dâmbovița, potrivit estimărilor, numărul lor se apropie de 200 și sunt extrem de periculoși, spun vânătorii.
Șacalul este un animal periculos și viclean și a început să-și facă apariția de trei ani și în localitate din județul Dâmbovița. Deși nu au fost raportate până acum probleme în gospodării, specialiștii de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS ) au estimat prezența în județ a peste 180 de exemplare.
Deși nu atacă oamenii, șacalii pot face prăpăd în gospodării. Prădătorii mănâncă din hoiturile și resturile de vânat abandonate de oameni pe câmpuri și atacă și păsările și animalele domestice.
„Noi monitorizăm de mult respectiva specie și am observat că de 3 ani de zile a apărut și la noii. În general îi întâlnim pe zona de sud a județului, Corbii Mari, Găești dar a ajuns chiar până la Aninoasa, lângă Târgoviște. Este o specie invazivă. A apărut de undeva din Turcia la noi și ușor a început să capete teren. Imită cât de cât vulpea și câinii și e o specie extrem de periculoasă. Se hrănește cu rozătoare, păsări care cuibăresc pe sol, iepure, devorează tot. E periculos precum lupul. Atacă și singur și în haită. Noi le semnalăm prezența prin urletele lor”, spune Stan Cristian, directorul AJVPS Dâmbovița.
În apropiere de Targoviste, în Aninoasa, sătenii spun ca îi aud în fiecare noapte și chiar au dat nas în nas cu ei. Mai mult decât atât, crescatorii de animale din zonă se plâng ca le-au atăcat caprele și oile.
Articolul precedentCurtea Domnească îşi promovează oferta culturală la Târgul de Turism al României
Articolul următorRo-Alert! Cod roșu de vânt puternic în zonele montane din cinci județe, între care și Dâmbovița