Începând cu data de 7 aprilie 2022 și până la data de 31 decembrie 2022 se instituie posibilitatea ca salariații firmelor la care activitatea este afectată de sancțiunile date sau de întreruperea unor tranzacții ca urmare a conflictului armat din Ucraina să beneficieze de șomaj tehnic suportat din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Potrivit HotNews.ro este vorba de OUG nr. 36/2022 privind stabilirea unor masuri de protecţie sociala a salariatilor in contextul conflictului armat din Ucraina, apărută în Monitorul oficial.

Procedura de acordare a șomajului tehnic este similară cu cea existentă în perioada anterioară, respectiv indemnizația de șomaj tehnic se acordă în perioada în care contractul de muncă al salariatului este suspendat din inițiativa angajatorului din motive economice conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Valoarea brută a indemnizației este în procent de 75% din salariul de bază brut al salariatului fără a depăși 75% din salariul mediu brut reglementat prin legea asigurărilor sociale pentru anul 2022.

Ce categorii de salariați beneficiază de indemnizație

Salariații angajatorilor ce au tranzacții comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus ale căror activități economice sunt afectate de conflictul armat când se înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de 20% raportate la încasările lunii ianuarie 2022 sau comparativ cu aceeași lună din anul 2021;

Salariații angajatorilor supuși unor sancțiuni internaționale pentru care fondurile sau resursele economice sunt blocate prin ordin al președintelui ANAF.

Indemnizația se acordă proporțional cu numărul de zile în care activitatea este redusă/suspendată și este supusă impozitului pe venitul din salarii și asigurărilor sociale obligatorii (CAS și CASS). Nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă.

Dacă angajatorii își desfășoară activitatea în domeniile unde se acordă facilități fiscale la salariați (construcții, creare programe calculator, cercetare, etc.), pentru indemnizația de șomaj tehnic reglementată de prezenta ordonanță nu se acordă aceste facilități fiscale.

În vederea acordării sumelor angajatorii interesați depun prin poșta electronică la agențiile pentru ocuparea forței de muncă o documentație ce va cuprinde o cerere, o declarație pe propria răspundere și lista cu salariații ce beneficiază de indemnizație.

Modelul tipizat al documentelor va fi aprobat prin ordin de ministru în termen de 10 zile de la prezenta ordonanță.

Solicitările pentru decontarea indemnizației se vor depune în luna curentă pentru indemnizația aferentă lunii anterioare. Termenul de decontare a indemnizației din bugetul pentru șomaj este de cel mult 15 zile de la depunerea documentației la agențiile de ocupare a forței de muncă.

Angajatorii vor plăti către salariați indemnizația în termen de 3 zile lucrătoare de la încasare.

Articolul precedentUrsula von der Leyen i-a promis președintelui Volodymyr Zelenski un proces accelerat de aderare la UE
Articolul următorDouă persoane au fost rănite într-un accident rutier la Pucioasa