Un dâmbovițean, președinte al Societății Astronomice Române de Metori  (SARM), consideră că sateliții lansați pe orbită de miliardarul american Elon Musk, în urmă cu câteva zile, vor fi o formă de poluare luminoasă, pe cerul nopții, pentru toată planeta. Sateliții, în număr de 60, pot fi observați și din România, o filmare explicită cu aceștia, de pe cerul nopții văzut de la Târgoviște, dar și cu explicații depre fenomen, fiind făcută de Valentin Grigore.

Sateliţii au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial.Ei vor alcătui o reţea ce va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de peste 500 de km.

Sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, sunt echipaţi cu un panou solarși sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.

Sursa foto-postare youtube, sateliți văzuți pe cerul Târgovistei

În ultimele zile, proiectul spectaculos pe cerul nopții, a putut fi vazut si din România, iar explicatiile sau părerile sunt dintre cele mai felurite, în funcție de gradul de cunoaștere al celor ce îi observă.

Valentin Grigore,președinte al Societății Astronomice Române de Metori  (SARM), este de părere ca aceștia vor fi o sursă de poluare luminoasă, pentru toată planeta.:

„Până acum m-am abținut să fac capturi cu acești sateliți, ca un protest pentru acest proiect care va distruge astronomia și cerul nopții. Acum am hotărât să-i capturez pentru a atrage atenția că proiectul lui Elon Musk pune în pericol cerul nopții pe toată planeta, inclusiv în zonele unde nu ajunge poluarea luminoasă”

Materialul video poate fi regăsit acesând acest link.

Articolul precedent401 cazuri noi de îmbolnăvire (total 11.036) , raportate de GCS. Doar cinci cazuri noi, oficial, în Dâmbovița
Articolul următorFoto| Acțiune de amploare a polițiștilor dâmbovițeni, la sfârșit de săptămână. Aproape 100 de infracțiuni descoperite în doar câteva ore