CNS Cartel Alfa prin sindicaliștii din industria de apărare protestează în zilele de 11 și 12 septembrie în piața Victoriei din Capitală. Sindicaliștii, prin care se află și cei de la Mija și Moreni, din Dâmbovița, spun că Guvernul nu și-a îndeplinit obligațiile asumate în luna iulie. Sunt aproximativ 100 de protestatari în fața Guvernului.

Miercuri și joi, 11 și 12 septembrie, începând cu ora 11.00 au loc acțiuni de protest organizate de sindicatele din industria de apărare, Piața Victoriei, la Guvern, a transmis marți Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”. Aproximativ 100 de sindicaliști au fost miercuri,11 septembrie, în fața Guvernului.

Motivul acțiunii este nerespectarea de către Guvern a angajamentelor asumate în data de 17 iulie 2019 în cadrul discuțiilor care au avut loc la Palatul Victoria, în prezența Premierului.

Foto-Protest CNS Cartel Alfa, imagine arhivă (sursa-realitatea.net)

Revendicări sindicate

  1. Nerespectarea punerii în aplicare a Acordului şi a Memorandumului între Guvernul României, Asociaţiile Patronale şi Federaţiile Sindicatelor din Industria de Apărare, conform înţelegerilor din 17.07.2019 în discuţiile purtate la Palatul Victoria în prezenţa Premierului Vasilica-Viorica DĂNCILĂ.

2. Modificarea definiţiei “Industrie de Apărare” în „Industrie Strategică de Interes Naţional.”

3. Constituirea Consiliului pentru coordonarea Industriei de Apărare, .în conformitate cu HG 637/2017

4. Aprobarea în regim de urgenţă a BVC-urilor pe 2019.

5. Industria de Apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui.

6. În regim de urgenţă rezolvarea SALARIZĂRII conform procedurilor pentru constructori sau I.T.-işti.Emiterea unui act normativ care să scutească pe o perioada de 10 ani salariaţii din cadrul operatorilor economici din industria naţională de apărare de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute de legea 227/2015 privind codul fiscal. Suplimentarea fondurilor necesare pe nucleu pe 2019 la nivelul promisiunii domnului viceprimministru Orlando Teodorovici şi ministrului Nicolae Bădălău (32 mil lei).

Reprezentanții sindicaliștilor, între care se află salariați de la Uzinele de la Mija, Moreni și Brașov au intrat la Guvern pentru negocieri.