La data de 27 mai 1600 Mihai Viteazul devine „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”, realizând astfel prima unire politică a celor trei țări române.
De la 1600, „nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa lui personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptății, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie”, scria metaforic Nicolae Iorga.
„În timpul domniei lui Mihai Viteazul, Târgovişte, capitala Țării Românești, a fost locul unde s-a desfăşurat o intensă activitate diplomatică. Astfel, la mănăstirea Dealu, s-a semnat, în mai 1598, tratatul de alianţă cu delegaţia împăratului Rudolf al II-lea, prin care acesta se angaja să acorde subvenţii pentru întreţinerea unei armate de lefegii care să lupte împotriva turcilor. La Curtea Domnească din Târgovişte, Mihai Viteazul a conceput planul de unire a celor trei ţări române. În Biserica Domnească din Târgoviște se află unul dintre puținele portrete ale bravului domnitor purtând coroană pe cap, lucru ce trimite la calitatea acestuia de voievod luptător pentru neatârnare”, se arată pe pagina de Facebook „Târgoviștea Turistică”.
Articolul precedentAlegeri Dâmbovița: Urbanul câștigat de dreapta, ruralul adjudecat de PSD
Articolul următorAccident pe DN 7, la Gulia. Un pieton a fost lovit de o mașină