Două incidente aviatice grave s-au produs miercuri seară, în județul Constanța, în urmă cărora 8 militari au murit. Este vorba de un MIG 21 LanceR, care s-a prăbușit între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei. Un martor a declarat, pentru Realitatea PLUS, că a văzut explozia și că vântul era foarte puternic. Acesta spune, de asemenea, că avionul ar fi luat foc la sol.

 

Informațiile sunt cu atât mai tulburătoare și asta deoarece elicopterul trimis în ajutor după ce MIG-ul a dispărut de pe radar, s-a prăbușit, de asemenea. Inițial s-a spus că echipajul era format din 5 persoane și că toți sunt morți. Ulterior s-a aflat că era vorba despre 5 militari și 2 scafandri. Zona în care a avut loc incidentul este greu accesibilă. Mai multe echipaje de poliție, experți ai Forțelor Aeriane au fost prezente la locul accidentului. 

„Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.”

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Acesta s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază, relatează realitateadeconstanta.net

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa.

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

 

Articolul precedent5 militari morți după prăbuşirea elicopterului MApN
Articolul următorToate avioanele MIG-21 și elicopterele IAR-300, consemnate la sol după prăbușirea a două aparate de zbor