Deputatul AUR Valeriu Munteanu, președinte al Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, a condamnat ferm avizul consultativ emis pe 15 mai 2025 de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării din Republica Moldova, prin care se declară că denumirea disciplinei „Istoria Românilor” ar fi discriminatorie.
„Condamn fără echivoc acest act administrativ, care nu are nicio legătură cu protecția drepturilor omului și a minorităților, ci este expresia unei strategii ideologice de anulare sistematică a identității românești din spațiul dintre Prut și Nistru„, a declarat Valeriu Munteanu.
Deputatul AUR a subliniat că identitatea românească „constituie, de fapt, fundamentul istoric, lingvistic și cultural al majorității cetățenilor Republicii Moldova„.
Parlamentarul a avertizat asupra semnificației simbolice a acestui aviz: „Acest aviz nu are caracter obligatoriu, dar are o valoare simbolică imensă. Este o revenire perfidă la tezele staliniste despre «poporul moldovenesc» distinct de cel român, reluate acum, cu cinism, în numele «egalității» și al «nediscriminării»„.
Munteanu a calificat avizul drept „un atac grav la adresa Declarației de Independență a Republicii Moldova, care afirmă clar identitatea românească a limbii oficiale, dar și la adresa jurisprudenței Curții Constituționale și a realității istorice confirmate de comunitatea științifică internațională„.
Deputatul AUR a adresat trei solicitări publice guvernării de la Chișinău: anularea imediată prin contestare în instanță a avizului, „întrucât este ilegal, abuziv și contrar interesului public general„; clarificarea oficială a poziției Guvernului Republicii Moldova privind predarea disciplinei „Istoria Românilor”; și reconsiderarea menținerii în funcție a actualei conduceri a Consiliului pentru Egalitate.
Valeriu Munteanu a cerut și o reacție fermă din partea României: „O reacție publică fermă din partea Președintelui României, a Guvernului și a Parlamentului, prin care să fie reafirmat caracterul românesc al Republicii Moldova și respinsă orice tentativă de re-sovietizare culturală și istorică„.
Parlamentarul solicită de asemenea „inițierea, în regim de urgență, a unui dialog oficial cu autoritățile de la Chișinău privind protejarea identității culturale românești și asigurarea dreptului la educație istorică autentică„.
Deputatul AUR a respins fundamentul avizului: „Un aviz consultativ nu poate rescrie adevărul istoric. «Istoria românilor» nu este un act de propagandă, ci un act de memorie, de dreptate și de identitate„.
Munteanu a avertizat că „a o declara «discriminatorie» înseamnă a criminaliza însăși apartenența la un spațiu de valori împărtășit de o majoritate copleșitoare a cetățenilor Republicii Moldova. Este un precedent periculos, care transformă o ficțiune ideologică într-o politică publică distructivă„.
În încheiere, deputatul AUR a lansat un ultimatum: „România nu poate rămâne tăcută atunci când identitatea românească este tratată ca un delict pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc. Iar Republica Moldova trebuie să aleagă, cu onestitate și curaj: construim împreună un viitor european bazat pe adevăr și pe identitate națională sau ne întoarcem în trecutul falsificat al imperiilor care au despărțit frați și au anulat conștiințe?„