Potrivit unui pachet de propuneri pentru reducerea emisiilor, adoptat miercuri de Comisia Europeană, vânzarea de automobile noi pe benzină și motorină va fi interzisă în Europa din anul 2035.

Uniunea Europeană a propus, miercuri, o interdicție ce vizează comercializarea de mașini noi, cu motoare cu ardere internă. Măsura ar urma să intre în vigoare peste 14 ani, în cadrul unui program climatic extins care are drept obiectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Pachetul intitulat „Fit to 55” a fost extrem de discutat și a stârnit numeroase reacții după ce a fost anunțat. Cu toate acestea, Comisia Europeană a transmis că aceste măsuri au scopul de a ajuta reducerea emisiilor de carbon, atât de dăunătoare planetei. Urmând ca din anul 2050 spațiul european să devină unul neutru.

În acest pachet aprobat de UE, au mai fost incluse o serie de politici publice europene care vizează clima, fiscalitatea, energia, utilizarea terenurilor și transporturile.

Pentru a accelera trecerea la vehiculele electrice, Executivul comunitar a propus o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din anul 2030, comparativ cu nivelul din 2021 și o reducere de 100% începând din 2035.

Tot pentru a stimula vânzarea de automobile electrice, Bruxelles-ul a propus o serie de măsuri legislative care ar cere statelor membre să instaleze stații publice de încărcare de-alungul drumurilor principale la o distanță de maximum 60 de kilometri între ele, începând din 2025.

Întregul pachet are scopul de a ajuta la atingerea obiectivelor climatice stabilite de UE. Obiective care vor avea un efect benefic pentru cetățenii UE, care nu numai că vor plăti mai puțin pentru energie, dar se va respira un aer mai de calitate. Nu în ultimul rând, CE a mai propus impozitarea combustibilului folosit de avioane, dar și taxarea emisiilor pentru transportul maritim.

Aceste măsuri sunt destinate să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE, dar de ele vor beneficia și cetățeni prin reducerea cheltuielilor energetice și îmbunătățirea calității aerului, a informat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Aceste propuneri ale Comisiei trebuie însă discutate cu statele membre și Parlamentul European, ceea ce ar putea conduce la ajustări importante.

 

Articolul precedentPercheziții în Prahova, Dâmbovița și București la suspecți de furturi
Articolul următorBilanț coronavirus 15 iulie: 62 de cazuri noi, 3 decese