Zeci de tineri din București, Bacău, Târgoviște sau Ploiești au urmărit cu sufletul la gură ploaie de meteori. Organizați într-o tabără a Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), tinerii au făcut observații din zona Runcu, ferită de poluarea luminoasă.

Curentul de meteori Perseide a atins maximum de activitate în noaptea de 12 spre 13 august 2019.

Perseide este cel mai celebru curent de meteori, pentru că perioada în care pot fi văzute se suprapune cu concediile şi cei mai mulţi oameni pot sta până târziu să privească cerul. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.

În mitologia greacă, Perseu era fiul Danaei şi al lui Zeus, care pentru a ajunge la aceasta, a luat forma unei ploi de aur. Momentul de glorie a lui Perseu a fost cel în care a înfruntat cu mult curaj şi dibăcie Gorgonele.

Perseide 2019, ediția a 27-a, Runcu Stone. Dan Mitrut, live la focul de tabără.

Publicată de Valentin Grigore pe Luni, 12 august 2019

Pus în dificultate de faptul că privirea Meduzei poate transforma pe oricine în stană de piatră, acesta s-a folosit de scutul primit de la Atena. Privind reflexia gorgonei în scut, Perseu a reuşit să-i taie capul, ieşind învingător din această aventură primejdioasă.

De fapt legătura cu figura mitologică este întâmplătoare pentru că meteorii au primit numele de la constelaţia Perseu, din dreptul căreia îşi fac apariţia. Dar între constelaţie şi acest curent de meteori nu este nicio legătură. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august.

În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK 

Articolul precedentLucrări pe Autostrada București – Pitești
Articolul următorDat dispărut de 4 zile, un bărbat a fost găsit înecat într-un pârâu