La Târgoviște a avut loc, în această dimineață (7 martie 2020) o sărbătoare unică în România. Comunitatea bulgară, din cartierul „Matei Voievod”, din Târgoviște, a sărbătorit „Tudorița” sau „Paștele cailor”, ziua când grădinarul și ajutorul său de nădejde, calul, primesc deopotrivă binecuvântarea preotului, pentru a fi sănătoși în anul ce începe cu prima zi de primăvară. Sărbătoarea a devenit una ce atrage an de an din ce în ce mai mulți spectatori, având o avengură națională.

Imagine

Obiceiul tradițional al comunității bulgare din Târgoviște este unicat în România. Bulgarii, denumiți „sârbi” de populația majoritară românească, din Târgoviște, spun că îl păstrează încă de când au venit pe aceste meleaguri, din Bulgaria natală. Obiceiul are loc anual și este o sarbătoare a cailor dar și a gradinarilor bulgari deopotrivă.Acest obicei  se desfășoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița” marchează ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. Totul începe în dimineața zilei de sfântul Tudorie, dupa calendarul ortodox, cu o defilare pe strazile din orășul Târgoviste a cailor și căruțelor aparținând comunitătii de legumicultori bulgari din localitate. Punctul final este biserica „Sfântul Nifon”, ce deservește comunitatea bulgară din oraș.

Video

După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte pâinica în două părţi egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de către cal, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei.

 

Imediat după slujba religioasă, se organizează „Parada Cailor” și întreceri hipice, cele mai apreciate fiind cele de frumusețe a cabalinelor și atelajelor. Întreaga comunitate bulgară participă la acest eveniment, fiind invitați, în fiecare an, și oaspeți din Bulgaria. În ultimii ani evenimentul a devenit unul cu participare națională si chiar internațională, numeroși turiști venind special pentru acest eveniment.