Bilanţul epidemiei cu noul coronavirus a ajuns la peste 2.800 de cazuri confirmate în China, unde s-au înregistrat 81 de decese până luni la prânz. Noi cazuri de infectare au fost semnalate în afara Chinei, în peste 10 țări și teritorii. În acest moment, 15 orașe din China sunt închise. Mai multe țări, printre care Franța și Japonia, încep să-și repatrieze cetățenii blocați în orașele din China. Se iau măsuri și în România.

Noul coronavirus este din familia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) și s-a răspândit din regiunea Wuhan, în decembrie 2019.

Virusul din China. China – 2.744 de cazuri confirmate. 81 de decese

Oficial, 2.886 de persoane erau raportate ca fiind infectate în China cu noul coronavirus, luni după amiază. Cu aproape cinci ore înainte erau raportate 2.744 de cazuri infectate în China și  81 de pacienţi care au murit, luni la orele prânzului, potrivit  bilanţului anunțat de presa internațională, care citează Comisia de sănătate din China. Printre cei 2.744 se afla și un bebeluș de nouă luni.

Duminică, numărul de decese determinate de virusul gripal în provincia Hubei, inclusiv în orașul Wuhan, a crescut de la 56 la 76 peste noapte. În prima parte a zilei de luni, alte cinci decese s-au înregistrat în alte regiuni din China.

Numărul suspecților s-a dublat în 24 de ore, la aproape 6.000.

Epicentrul epidemiei rămân Wuhan și provincia Hubei, dar cazuri au fost diagnosticate în marile orașe ale țării precum Beijing, Shanghai, Shenzhen sau Canton.

Mai multe detalii aici www.realitatea.net

Măsuri România

Foto- Adrian Streinu Cercel, Institutul Matei Balș

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a declarat luni, la finalul ședinței Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, că boala nou apărută în China, „chiar dacă nu a fost declarată urgență de sănătate publică de către OMS, întrunește toate caracteristicile pentru acest lucru, în China crește rapid”.

„Cifrele globale, ca procent de cazuri grave si mortale, sunt de aproape 3000 de cazuri și 80 de decese, iar  mortalitatea este undeva intre 2 si 4 la suta”, a mai adăugat Rafila.

RISC REDUS DE INFECTARE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Unde vor fi tratați eventualii pacienți

În legătură cu răspândirea în România, Rafila a spus că „îmbolnavirile din celelalte tari sunt la persoane care au venit în contact cu alte persoane bolnave sau au călătorit în China. În țara noastră, o bună parte din acele măsuri initiale ale comitetului  interministerial, luate săptămâna trecută, sunt deja operationale”.

Mai multe amünunte pe www.realitatea.net