Un focar PPA a fost confirmat într-o gospodărie din satul Mărginenii de Sus, comuna Dărmănești. La scurt timp după depistarea cazului, autoritățile au stabilit rapid un plan de măsuri preventive.

Totodată, s-a luat hotărârea uciderii tuturor porcilor din gospodărie și s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere.

„Laboratorul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor Dâmbovița a conformit apariția virusului pestei porcine africane la un porc domestic dintr-o gospodărie aflată în localitatea Dărmănești, sat Mărginenii de Sus, județul Dâmbovița.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dâmbovița, sub coordonarea Prefectului Județului Dâmbovița, a adoptat Planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

S-a luat măsura uciderii suicidelor din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarelor.

DSVSA Dâmbovița solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmbovița sau autorităților locale.

Toate animalele afectate trebuiesc ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, impact la nivel social și economic”, se arată într-un comunicat transmis de DSVSA Dâmbovița.

 

 

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentROMÂNIA SUVERANĂ | Proteste uriașe după ce s-au împărțit banii românilor
Articolul următorVIDEO FC Hermannstadt, victorie fără emoții și calificare în sferturile Cupei României