Depistarea cazurilor de muncă la negru rămâne o prioritate pentru Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din toată țara.
Tocmai de aceea, în perioada 5 – 7 octombrie, au avut loc noi acțiuni de control, în cadrul Campaniei Naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, la angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor.
Reamintim că munca „la negru” reprezintă un fenomen extrem de nociv, prin prisma consecințelor sociale și economice pe care le produce, atât pentru angajați, cât și pentru mediul economic.
Obiectivele campaniei au vizat în principal:
-identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a normelor în vigoare, respectiv încheierea de contracte individuale de muncă, pentru persoanele depistate desfășurând activități fără forme legale, precum și înregistrarea acestora în REVISAL;
-identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor și a copiilor;
-eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Concret, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, prin inspectorii Compartimentului Relații de Muncă, a efectuat un număr de 27 de controale, fiind depistate 7 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, pentru care un număr de 5 angajatori au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 120 mii lei.
În plus, au fost dispuse și 34 de măsuri și aplicate 5 amenzi, în valoare totală de 16 mii de lei, pentru alte încălcări ale legislației muncii. Printre acestea se numără:
-lipsa evidenței timpului de lucru la locurile de muncă, sau întocmirea incorectă a evidenței timpului de lucru;
-lipsa contractelor individuale de la locurile de muncă.
Sursa: Realitatea de Dambovita