Deputatul Gabriel Plăiașu a fost trimis în judecată, în stare de libertate, într-un dosar privind obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Actualul președinte al Partidului Forța Dreptei Dâmbovița este acuzat de săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau complete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuat.

În acelaşi dosar, instrumentat de Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA, au mai fost deferiţi justiţiei Constantin-Mihai Matei, la data faptei şef al Centrului Local Târgovişte din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), şi Ştefan Stelea, la data faptei viceprimar al comunei Moţăieni, județul Dâmbovița.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, inculpaților:

PLĂIAȘU GABRIEL, la data faptei și în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuat;

MATEI CONSTANTIN-MIHAI, la data faptei șef al Centrului Local Târgoviște din cadrul A.P.I.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată;

STELEA ȘTEFAN, la data faptei viceprimar al comunei Moțăieni județul Dâmbovița, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Matei Constantin-Mihai, în calitate de șef al Centrului Local Târgoviște din cadrul A.P.I.A., la instigarea inculpatului Plăiașu Gabriel, în calitate de lider local al unui partid politic și deputat în Parlamentul României, l-ar fi ajutat pe inculpatul Stelea Ștefan precum și pe alte persoane să obțină fonduri europene, deși cunoștea că aceștia nu îndeplineau condițiile legale.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în cuantum de 41.646 lei, această sumă fiindu-i remisă ulterior inculpatului Plăiașu Gabriel.

În concret, inculpatul Plăiașu Gabriel, în calitate de deputat în Parlamentul României și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, în perioada 2010 – 2011, profitând de poziția sa politică și de relațiile personale, prin intermediul inculpatului Matei Constantin Mihai, ar fi creat un mecanism de fraudare a fondurilor europene acordate de A.P.I.A. Dâmbovița în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață în care ar fi capacitat în special susținători ai partidului, sumele astfel obținute fiindu-i remise în totalitate de aceștia.

Astfel, inculpatul Plăiașu Gabriel în cadrul unor întâlniri restrânse, desfășurate în perioada 20.04.2010 – 23.12.2011 în diferite locații din municipiul Târgoviște, la care participau oameni de încredere, membri din teritoriu ai partidului respectiv, în baza datelor pe care le deținea cu privire la acordarea fondurilor europene în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, i-ar fi determinat pe aceștia, fie să folosească înscrisuri false în baza cărora să solicite la A.P.I.A. acordarea de subvenții în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață (în cazul fermierului Stelea Ștefan și a altor persoane), fie să proceseze cererile de plată (în cazul șefului Centrului Local Târgoviște al A.P.I.A – inculpatul Matei Constantin – Mihai), astfel încât respectivele cereri depuse de persoanele menționate să fie aprobate, deși acestea nu îndeplineau cerințele legale și conțineau date nereale.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. 

Gabriel Plăiașu se află la al treilea mandat de deputat, fiind ales în legislaturile 2004-2008, 2008-2012 și 2020-2024.

 

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentPeste 1,5 milioane de angajați trăiesc cu 1.863 de lei pe lună în 2023 – Harta celor mai sărace județe
Articolul următorDâmbovița. Biciclist minor, transportat de urgență la spital după ce a fost lovit de o mașină