Într-o țară precum România în care pesta porcină africană a făcut ravagii, iar sute de mii de suine au fost eutanasiate, statul vinde carne de porc mistreț,principalul element de propagare a pestei porcine africane. În Dâmbovița, județ afectat de pesta porcină africană, Direcția Silvică Dâmbovița a anunțat mass-media că a scos la vânzare carne de porc mistreț.

Anunțul a fost făcut de Direcția Silvică Dâmbovița, prin intermediul unui email(foto) adresat presei dâmbovițene. În acest document se precizează doar că:

„Directia Silvica Dâmbovița oferă carne de vânat,MISTREȚ, la prețul de 9 lei/kg cu TVA.Livrarea se va efectua de la Centrul de Fructe Ulmi, localitatea Ulmi, jud. Dâmbovița”

Existând și un număr de telefon și o persoană de contact.

În fiecare an direcțiile silvice județene fac astfel de anunțuri. Asta pentru că există așa numitele cote de colectare pentru vânat. În fapt un ordin de ministru, de la Ministerul Apelor și Pădurilor, prin care se stabilesc animalele ce pot fi vânate, pe raza fiecărui ocol silvic din țară. (foto exemplu, ordin pentru sezon 2018-2019).

În Dâmbovița, spre exemplu, în sezonul de vânătoare 2018-2019 pot fi împușcati (colectați) 533 de porci mistreți, confom ordinului de ministru amintit anterior.

Din acest punct de vedere, nu ar fi nimic neobișnuit. Numai că, în 2018, pesta porcină africană a făcut ravagii în Romania, fiind unanim acceptat faptul că boala a ajuns în țara noastră adusă de porcii mistreți. Ca urmare, sute de mii de porci domestici, au fost deja sacrificați  argumentul folosit fiind acela că PPA se poate răspândi rapid la animalele sănătoase, dacă acestea se află în zona unde boala a fost localizată. Și în Dâmbovița a existat un focar de PPA, ce a dus la eutanasierea unor suine în localitatea Lucieni. Între timp, în luna septembrie, zona de carantină, de aproximativ 10 km, din jurul focarului de la Lucieni, a fost declarată sigură, boala nereapărând la alte animale domestice.

În aceste condiții statul, prin Direcția Silvică Dâmbovița, se pregătește să vândă carne de porc mistreț. Asta în condițiile în care și resturile animale, provenite de la un animal bolnav de PPA, pot duce la răspândirea bolii. Cu toate că există asigurări că acest produs provine de la animale sănătoase, cum însă la fel de sănătoase erau și animalele ce au fost sacrificate fiind luate de la proprietari. Rămâne întrebarea de ce măsurile de prevenție, aplicate la porcii domestici, respectiv eutanasierea și incinerarea carcaselor, nu se aplică și porcilor sălbatici? Mai ales în condițiile în care aceștia nu pot fi localizați cu certitudine, ca aparținând uni anumit areal geografic.

Articolul precedentBilanț îngrijorător. Confiscări importante de material lemnos, provenit din infracțiuni silvice
Articolul următorȚuțuianu înființează grupul „Unirea”, în Senat. Băsescu rămâne singurul independent