Comisia Europeană și România ar fi ajuns la un acord în privința fondurilor venite prin programele PNRR. Țara noastră, este din ce în ce mai clar, nu va putea respecta țintele de deficit excesiv. Cu toate astea, Comisia Europeană nu va suspenda fondurile destinate României.
Guvernul a ajuns la un consens neoficial cu Comisia Europeană, astfel încât aceasta din urmă să nu inițieze suspendarea finanțărilor UE destinate României, atât din cadrul calendarului multianual cât și al PNRR, chiar dacă țara va depăși țintele de deficit bugetar în 2023 și 2024, conform surselor Profit.ro.
Cu toate că Comisia a acceptat să nu suspende fondurile, este necesar ca deficitul bugetar pentru acest an să fie mai redus decât cel de anul anterior, urmând ca în 2024 să continue o reducere semnificativă.
În plus, Guvernul este obligat să implementeze măsuri fiscale de corectare, incluzând creșteri de taxe, care să asigure Comisia Europeană că deficitul va urma un curs descendent.
Scăderea deficitului trebuie să fie de natură structurală, însemnând că trebuie să se mărească taxele și impozitele care se regăsesc în veniturile anuale ale statului, nu doar ocazional, potrivit Profit.ro.
Guvernul are autonomie în ceea ce privește măsurile care trebuie aplicate. Conform informațiilor Profit.ro, Comisia este de acord ca țara să aleagă din măsurile fiscale propuse în studiul realizat de Banca Mondială pentru România, ca parte a PNRR.
Nu este încă clar ce vor hotărî guvernanții în negocierile politice, având în vedere că pe lista măsurilor discutate se află, pe lângă cele propuse de Banca Mondială, și alte creșteri de taxe, cum ar fi majorarea accizelor pentru tutun și alcool, în ciuda calendarului de creșteri stabilit anul trecut cu industria.