A fost confirmat cel de-al patrulea focar de pestă porcină africană, din ultimul an, în județul Dâmbovița. Ultima localitate afectată este comuna Poiana.

În Dâmbovița a fost înregistrat cel de-al patrulea focar de pestă porcină africană, din vara lui 2018 și până acum. După cazurile de la Lucieni și Fierbinți, din 2018 și cazul de la Butimanu (porc mistreț găsit mort pe câmp), din 2019, la Poiana virusul a fost confirmat la un porc domestic. Conform unei informări a Prefecturii Dâmbovița.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din satul Poiana, comuna Poiana.

„Centrul  Local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 19.03.2019, ora 16.00,  pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de stingere a focarului.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit:

– o zonă de protecție, pe o rază de 3  km și

– o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului. Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistand nici ce mai mic risc de inbolnavire , ea avand un puternic impact la nivel economic si social.

De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.”

Articolul precedentZiua Poliției aniversată cu concursuri, gratuități și demonstrații ale mascaților,în Dâmbovița
Articolul următorBărbat accidentat grav, după ce propriul tractor a căzut peste el, la Pucheni