Pentru că nu au ajuns la un acord în privința mai multor revendicări, salariații AITT reprezentați de Sindicatul Valahia au hotărât declanșarea grevei de avertisment timp de două ore, în dată de 5 octombrie, între orele 06.00 – 08.00.

Potrivit Sindicatului, greva de avertisment de 2 ore se va face cu încetarea lucrului, respectând prevederile art. 205 din Legea nr. 62 / 2011. În acest interval orar, șoferii aflați în efectuarea traseului vor opri mijloacele de transport timp de două ore, începând cu ora 06.00 și până la ora 08.00 iar șoferii care urmează să plece în traseul stabilit, nu vor pleca decât la cursele ce trebuie efectuate după ora 08.00.

În intervalul orar 06.00 – 08.00, salariații aflați în grevă și care au semnat pentru participarea la grevă, vor rămâne în incinta societății și vor afișa bannere cu mesajul ”GREVA”.

Sindicaliștii anunță că greva de avertisment va fi urmată de greva generală, în termenul stabilit de art. 185 din Legea nr. 62 / 2011 – Legea dialogului Social, iar conflictul de muncă va continuă până la soluționarea tuturor revendicărilor salariaților.

REVENDICĂRILE SALARIAȚILOR

„Art. 16. (1) În cazul concedierii salariatului pentru motive ce nu țin de persoană să, sau pentru inaptitudine fizică sau psihică, constatată prin decizia organului competent de expertiză medicală, acesta va beneficia de plăti compensatorii, în baza vechimii în unitate, după cum urmează:

a) 1 salariu de baza – pentru salariați cu vechime în muncă sub un an ;
b) 3 salarii de baza – pentru salariați cu vechimea în muncă între 1 și 5 ani
c) 4 salarii de baza – pentru salariați cu vechimea în muncă între 5 și 10 ani;
d) 5 salarii de baza – pentru salariați cu vechimea în muncă între 10 și 15 ani;
e) 6 salarii de baza – pentru salariați cu vechimea în muncă peste 15 ani ;
(2) Se consideră vechime în unitate, în sensul prevederilor alin. 1, perioadele de timp în care salariatul a lucrat în baza unui CIM legal încheiat cu SC AITT SRL.

Art. 34. (1) Începând cu 01.10. 2018, salariile tuturor angajaților, se vor majoră cu 200 lei.

(2) Între muncitorul necalificat și celelalte categorii de personal, se va asigura o departajare stabilită prin grilă de salarizare din Anexă 4.

Art. 41. Pe perioada de valabilitate a prezentului contract se vor acordă tichete de masă în valoare de 15 lei / zi lucrată, pentru toți salariații din Societate, conform numărului de zile lucrătoare din cadrul unei luni calendaristice”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Valahia.

Sindicatul Valahia cere ierarhizarea salariilor în cadrul SC AITT după următorul tabel:

1. Muncitor necalificat – 1.900 lei;
2. Muncitor calificat – 2.280 lei;
3. Conducători auto microbuze – 2.380 lei;
4. Conducători auto autobuze – 2.480 lei;
5. Conducători auto autobuze articulate – 2.580 lei
6. Personal administrativ pentru care condiția de pregătire este studii liceale – 2.280 lei;
7. Personal administrativ pentru care condiția de pregătire este studii postliceale – minim 2380 lei;
8. Personal încadrat pentru care condiția de pregătire este școală de maiștri – minim 2480 lei;
9. Personal încadrat pentru care condiția de pregătire este studii superioare – minim 2600 lei;

„Ne cerem scuze tuturor persoanelor care utilizează transportul public și care vor fi afectate de acțiunea grevistă însă greva este legală și este singurul instrument legal prin care sperăm să rezolvăm problemele salariaților din SC AITT SRL, care au restante la acordarea unor drepturi salariale încă din luna august 2017 și vor să nu mai fie plătiți în continuare cu salariul minim la nivel național. La momentul declanșării GREVEI GENERALE, Sindicatul Valahia va aviza acțiuni publice de protest, cu respectarea strictă a Legii Adunărilor Publice”, mai precizează Sindicatul.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Cu bombe, cu rachete, cu mitraliere și pistoale nu poți construi. Dar cu argumente, da”
Articolul următorSărbătoare cu masă și dans, la Centrul de Îngrijire și Asistență Pucioasa