Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Vișinel Bălan, a făcut publice detaliile unui caz uluitor. O angajată a DGASPC ar fi luat un bebeluș din maternitate și l-ar fi încredințat unei familii de la care ar fi primit, pentru acest lucru, suma de 10.000 de euro.

Cazul a fost făcut public de Vișinel Bănescu pe pagina sa de Facebook:

“Un angajat D.G.A.S.P.C. Sector 4 ar fi vândut un bebeluș.

O poveste teribilă de negândit – o femeie care a fost încredințată să protejeze interesele copiilor vulnerabili ar fi făcut exact contrariul. În loc să ajute o familie nevoiașă și să prevină separarea bebelușului de aceasta, D.T., șef de serviciu Prevenirea Separării Copilului de Familie, din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 4 ar fi preluat bebelușul din maternitate și l-ar fi dat în grija unei familii înstărite din Ilfov. Surse apropiate din poliție spun că ar fi vorba de 10.000 de euro primiți de la familia respectivă.

Rog de urgență ministrul Gabriela Firea, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, alături de Primarul Sector 4 Daniel Băluță să intervină de urgență în acest caz. Din nefericire nu pot să mai am încredere în cei care gestionează leadership-ul D.G.A.S.P.C. Sector 4. Totodată, solicit în continuare demiterea Elenei Tudor, președintă la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. 

Pentru acțiunile ei D.T. ar fi fost mutată de la Serviciul Prevenirea Separării Copilului de Familie, pe care îl conducea, la Serviciul Adulți.  Aceasta și-ar fi folosit poziția sa de șef al serviciului de prevenire în mod abuziv și ar fi profitat de o situație vulnerabilă pentru a-și trage un beneficiu.

Mai mult, când mama a încercat să recupereze bebelușul, acesta era de negăsit, și a fost nevoită să meargă la poliție. La vederea acestui caz șocant, poliția s-a mobilizat rapid pentru a găsi bebelușul. Au dus-o pe D. la domiciliul ei, dar copilul nu a fost acolo. Poliția a ajuns la o familie bogată din Ilfov, unde bebelușul fusese recuperat.

Acest incident nu trebuie trecut cu vederea. Într-o societate civilizată, trebuie să supraveghem întotdeauna funcționarii publici și să ne asigurăm că acționează în interesul persoanelor pe care sunt însărcinați să le ajute, mai ales în cazul copiilor lipsiți temporar sau definitiv de familie, care nu pot să acționeze pentru sine. Acești funcționari trebuie să fie de încredere, căutați și evaluați în mod constant, pentru a preveni comportamente iresponsabile și abuzive ca acesta.

Faptele acestor acțiuni trebuie să fie anchetate și să fie trase la răspundere persoanele implicate. Cea mai rară și inacceptabilă parte a acestui caz este lipsa de responsabilitate a doamnei, care a dispărut din peisajul Direcției și a apărut ca „o floare“ după aproximativ 2-3 luni, desfășurându-și activitatea acum la serviciul pentru adulți.

Din păcate, incidentul cu privire la angajata DGASPC Sector 4 care ar fi vândut un copil ne îndepărtează de idealul de protecție și susținere pentru copiii vulnerabili și trebuie să fim cu toții implicați în lupta împotriva acestui fel de abuzuri și a nedreptăților care amenință aceste vieți vulnerabile.”

Replica Ministerului Familiei

În urma dezvăluirilor lui Vișinel Bănescu, Ministerul Tineretului, Familiei şi Egalităţii de Şanse a anunțat că angajata din DGASPC Sector 4 este cercetată penal încă de acum un an.

”Cazul semnalat în presă face obiectul unei anchete penale, deschise anul trecut, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, care a confirmat, în mai 2022, începerea urmăririi penale a doamnei T.E.-D., fost şef-serviciu Prevenire a Separării Copilului de Familie, «sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fapta persoanei care, fără drept, intermediază adoptarea unui copil»”, transmite ministerul într-un comunicat citat de News.ro.

Oficialii instituţiei au precizat că, potrivit informaţiilor primite din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, în perioada aprilie-octombrie 2022, persoana vizată s-a aflat în concediu medical şi de odihnă, iar în luna octombrie 2022, aceasta a fost mutată pe o funcţie publică de execuţie din cadrul direcţiei pentru protecţia adulţilor. Sursa citată a menționat că minorul în cauză s-ar afla acum la un asistent maternal, “după ce mama a cerut o măsură de protecţie motivând că nu-l poate creşte”.

Ministerul Familiei a adăugat că Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu se află în subordinea ministerului, ci sunt instituţii publice, cu personalitate juridică, aflate în subordinea Consiliilor Judeţene, respectiv a Consiliilor Locale la nivel de sectoare în Municipiul Bucureşti.  Ministerul, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, coordonează şi îndrumă metodologic activitatea Direcţiilor Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din toate judeţele şi sectoarele Municipiului Bucureşti.

Articolul precedentCum vrea Ministerul Educației să forțeze încheierea mediilor
Articolul următorAngajații din instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, în grevă japoneză