Ministrul Sănătății a declarat că, doar anul trecut, au fost 1.700 de urgențe care au vizau intervenții la persoane consumatoare de stupefiante. Alexandru Rafila susține că acestea sunt doar o parte din cazuri, pentru că mulți nu sună la Salvare și nici nu vin la spital pentru așa ceva.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că statisticile realizate la nivelul ministerului arată că, anul trecut, spitalele de psihiatrie au primit peste 1.700 de cazuri considerate urgenţe medicale din cauza consumului de droguri. Rafila este de părere că numărul real al celor care au avut nevoie de asistenţă este mai mare, dar că aceştia sunt reticenţi şi nu merg la medic din cauză că legislaţia românească incriminează consumul de droguri. Medicul consideră că singurele cazuri în care trebuie încurajat consumul de opioide sunt cazurile medicale ”serioase”, cum sunt bolnavii de cancer care suferă.

Întrebat, marţi, într-o emisiune la TV, cât de pregătit este sistemul medical să asigure asistenţă consumatorilor de droguri, ministrul a explicat că urgenţele sunt preluate.
 
Conform ministrului Sănătăţii, anul trecut au fost înregistrate peste 1.700 de cazuri de urgenţe legate de consumul de droguri. El a spus că acest număr reprezintă doar o parte din cel real de oameni care ar fi avut nevoie de asistenţă în urma consumului de stupefiante.
 
”Anul trecut au fost peste 1.700 de urgenţe, avem o situaţie anuală a consumatorilor. Opinia mea este că sunt doar o parte dintre cele care sunt cu adevărat pentru că unii nu se prezintă, ascund lucrul ăsta, faptul că acest consum, deţinerea şi consumul de droguri sunt incriminate poate duce la reticenţă şi te prezinţi foarte târziu, când lucrurile sunt destul de avansate. Aici cred că mai avem lucruri de făcut, pentru că dezincriminarea este importantă, nu trebuie încurajat în niciun fel consumul de droguri şi aici avem păreri, unii şi alţii. Aţi văzut că în Parlament sunt colegi care au promovat o lege a utilizării canabisului. Eu nu am nicio problemă să utilizezi din motive medicale serioase opioide, pacienţii care au cancer primesc astfel de substanţe opioide pentru terapia durerii, dar de acolo şi până la a da drumul – de exemplu, canabisul este una dintre substanţele consumate destul de multe – mai ales într-o situaţie ca asta, nu ştiu dacă e lucrul cel mai bun”, a afirmat Alexandru Rafila. 
 
Conform acestuia, statisticile arată că există preponderent două categorii de consumatori: cei cu mulţi bani, dar şi cei foarte săraci, care folosesc substanţe cu efect psihoactiv cu ”acţiune devastatoare” şi din cauza cărora ”se ajunge rapid la infirmitate sau deces”. Rafila a spus că, în ceea ce priveşte lupta împotriva consumului de droguri, ”trebuie adaptată acţiunea pe fiecare dintre aceste zone”.

Articolul precedentRezultatele serii de marți din play-off-ul Ligii Campionilor la fotbal
Articolul următorANM: Noi atenționări meteo de fenomene extreme, în toată țara