Garda de Mediu Dâmbovița a amendat COS Târgoviște, pentru că operatorul industrial a poluat constant, în ultimele luni, respectiv a depășit valorile limită zilnice, la emisiile de pulberi în suspensie. Fabrica târgovișteană și-a schimbat structura de patronat recent, iar înainte de preluare, poluarea asupra orașului Târgoviște devenise o regulă, numeroase semnale de alarmă fiind făcute publice prin imagini doveditoare.

Foto– Poluare COS Târgoviște, 16 octombrie 2019

COS Târgoviște, o societate comercială ce produce oțel beton și oțeluri aliate, este o societate ce poluează de ani buni, dar se pare că amenzile, date de cei de la Mediu, nu au descurajat producătorul (acționar majoritar rus) să continue practicile și poluarea.

Istoric poluare

Există numeroase documente și chiar imagini ce arată că nivelul de poluare este insuportabil, în unele zile, iar târgoviștenii sunt practic otrăviți constant.(vezi imagini din data de 16 octombrie 2019)

Pentru a doua oară, în ultimul an, cei de la Garda Națională de Mediu- Comisariatului Județean Dâmbovița, au anunțat că au dat o amendă celor de la COS Târgoviște. De această dată de 100.000 de lei. Precedenta amendă, de 150.000 de lei, fusese deja achitată de cei de la COS Târgoviște, care însă nu au schimbat nimic, în ceea ce privește poluarea.

Foto– COS Târgoviște (fost Mechel Târgoviște, fost COS Târgoviște)

Comunicat Prefectura Dâmbovița

„În ultimele 2 luni, s-au constatat, potrivit Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatului Județean Dâmbovița, depășiri ale valorilor limită reglementate prin legea calității aerului. Ca urmare a acestor depășiri, COS Târgoviște a fost sancționat de instituția menționată cu o amendă contravențională în valoare de 100.000 lei.

Astfel, a fost notificată Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița privind nerespectarea prevederilor legale stabilite prin Autorizația Integrată de Mediu, respectiv depășirea valorilor limită zilnice a emisiilor de pulbere în suspensie. Operatorul industrial, va avea obligația ca în termen de 60 de zile de la data notificării să ia măsurile necesare pentru a respecta cerințele prevăzute în Autorizația Integrală de Mediu. În caz contrat, Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița va dispune suspendarea autorizației de mediu.
Totodată, având în vedere solicitarea COS Târgoviște către Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița de a se stabili o întâlnire în cursul lunii noiembrie pentru a dezbate acest subiect, transmisă spre știință Instituției Prefectului-județul Dâmbovița în cursul zilei de ieri, s-a dispus ca în prima parte a lunii noiembrie să aibă loc o întâlnire la care să participe conducerea COS Târgoviște actuală, reprezentanții investitorului care va prelua în curând activitatea de producție a societății, precum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților din județul Dâmbovița.”

Se precizează într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița.

COS Târgoviște este o societate unde în momentul de față lucrează aproximativ 1300 de persoane. Societatea este în insolvență din anul 2013, iar datoriile înregistrate la masa credală, în momentul de față, sunt uriașe.