4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, ziua în care se încearcă, la nivel planetar, conștientizarea că această maladie cumplită poate totuși să fie învinsă, dacă este depistată la timp și cu ajutorul unor tratamente inovatoare.

În Regiuna Sud Muntenia a fost lansat proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud-Muntenia.

La eveniment a participat și prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, care a declarat că ”Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, PREVENȚIA.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional – am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim.

Cei care au pus umărul la acest proiect sunt convinși că prevenția poate da naștere unui nou model, poate fixa temelia unei noi generații sănătoase.

 În plus, ultimele crize din anii ce-au trecut au contribuit în mod semnificativ la amânarea unui control sau chiar a unor tratamente. Știm că au fost spitale închise și că frica de a ieși din casă a fost mai mare decât motivația de a face un screening. Acest proiect țintește exact cele cinci cauze și mă bucur că atât de multe instituții și oameni frumoși s-au asociat pentru a da o șansă la viață atâtor femei din regiunea noastră”, a precizat prefectul.

Potrivit specialiștilor, cauzele pentru care România este pe primele locuri la incidența acestei boli sunt: lipsa controlului, lipsa vaccinului, teama de un diagnostic nefast, număr mic de medici/cabinete, puține informații, multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Până acum, în Dâmbovița, rezultatele sunt: 6350 – femei informate și 1402 – femei testate, în următoarele localități: Găești – 132, Moreni – 136, Gura – Ocniței -124 , Ludești -70, Potlogi – 68, Răzvad -80, Poiana -52, Produlești -57, Morteni- 80, Comișani -68, Moroeni -89, Nucet -54, Valea-Mare -93, Vișina -85, Cobia -47.

”Să nu uităm că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, iar unde există o regularitate și cu 80%. Un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Prin astfel de acțiuni avem o misiune dificilă: trebuie să creăm o obișnuință în rândul femeilor de a merge la control, să fie cel puțin testate o dată la 5 sau 3 ani, în funcție de tipul de test.

Prin instituțiile publice locale și centrale va trebui să asigurăm o serie de servicii complete în sistemul de sănătate.

Prin acest proiect avem bani europeni care chiar salvează vieți. Vom avea investiții din fonduri nerambursabile și în mai multe spitale din județ.

Instituția Prefectului și eu, personal, vom fi parte din acest proiect și în anul 2023. Vom sprijini cu tărie derularea programelor care au ca obiectiv sănătatea oamenilor.

Mă voi deplasa în mai multe localități și voi încuraja cât mai multe femei să se testeze, să fie bine informate și să poată beneficia de cele mai bune servicii medicale”, a mai declarat prefectul Claudia Gilia.

Instituția Prefectului – Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” din luna iunie a anului 2022, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate  – SASTIPEN.
 

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentDrumul Expres A1 Găeşti-A3 Ploieşti, noduri rutiere şi traseul aprobat
Articolul următorDâmbovița. O familie cu doi copii are mare nevoie de ajutor! A rămas pe drumuri în urma unui incendiu puternic