Acasă Actual Dâmboviţa. Cod galben şi portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri

Dâmboviţa. Cod galben şi portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri

 
Aproape toată țara se află sub avertizări de instabilitate atmosferică şi ploi abundente de joi dimineaţă, până vineri, la ora 21:00.

Pentru județul Dâmbovița, începând din această după-amiază până vineri la ora 24.00, hidrologii au emis atât un Cod galben, cât şi unul portocaliu pentru râuri din județul amintit.

Astfel, în intervalul joi, 1septembrie, ora 15.00 – vineri, 2 septembrie, ora 24.00, sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR de apărare.

Avertizarea de Cod portocaliu este  în intervalul 01.09.2022 ora 15:00 – 02.09.2022 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice Dâmboviţa – bazin superior, Ialomiţa – bazin amonte S.H. Pucioasa și Cricovul Dulce.

Atenționarea de  Cod galben este  în intervalul 01.09.2022 ora 12:00 – 02.09.2022 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior și Ialomiţa – bazin amonte S.H. Pucioasa şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Pucioasa – amonte S.H. Siliştea Snagovului.

ISU Dâmbovița a luat măsura înştiințării tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii dâmbovițeni fiind pregătiți să intervină în sprijinul comunităţilor.

În cazul manifestării fenomenelor prognozate, recomandăm cetățenilor:

-curăţați şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie;
– construiți bariere (din saci de nisip) pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
-dacă ați fost surprinși de viitură, urcați în părţile de sus ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;
-în cazul în care mai aveți timp, mutați obiectele importante la etajele superioare ale locuinței;
– decuplați întrerupătorul general de energie electrică. Scoateți aparatele electrice din priză;
-nu atingeți echipamentele electrice dacă sunteți ud ori stați în apă;
întrerupeți instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;
– încuiați uşile casei şi protejați ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;
-evacuați animalele şi bunurile de valoare în locuri sigure (de refugiu), dinainte stabilite;
-în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile prin apă și vă apropiați de malurile acestora;
-dacă sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi identificați un spaţiu care vă garantează protecţia.

Orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean trebuie anunțată în cel mai scurt timp la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentRomânii fără asigurare medicală se pot înscrie pe listele medicilor de familie
Articolul următorIncep „Zilele Cetății”, la Târgoviște. Iată programul manifestărilor