A fost panică în Doicești, Dâmbovița, acolo unde se încearcă eliberarea terenului fostei termocentrale pentru a face loc unei centrale nucleare de mici dimensiuni, realizată cu fonduri de la Guvernul SUA.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, americanii de la NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primul reactor modular de mici dimensiuni în Europa.. Iar câteva luni mai târziu, la 24 mai 2022, NuScale și Nuclearelectrica au anunțat amplasamentul primului reactor modular mic din România – amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. 

Coșul de fum a rămas pe poziție

În urmă cu două zile s-a încercat, fără succes, detonarea unui coș de fum, înalt de peste 20 de metri, pentru a face loc unei centrale nucleare de mici dimensiuni.

Au sunat sirenele de alarmă înainte și după explozia care nu a reușit să dărâme turnul.

„Nu a căzut, băi frate!… N-a plecat. Jos acolo, la ăla mare… S-ar putea să mai urmeze, i-au dat la bază“, este reacția localnicilor care au reușit să filmeze operațiunea eșuată.

Se estimează că viitoarea centrală electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Guvernul Statelor Unite a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari pentru proiectarea primelor centrale cu mini reactor nuclear din Europa. Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, ar urma să contribuie la independența energetică a României. Anunțul privind primele investiții americane, realizate de guvernul de la Washington și firma New Scale Power LLC, a fost făcut de președintele american Joe Biden la o întâlnire a G7.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentNATO, întâlnire de urgență – Polonia a invocat articolul 4
Articolul următorDâmboviţa. S-au angajat 287 de persoane participante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți