Pompierii din cadrul Detașamentului Titu  au intervenit în zona Titu (zona Hagioaica- Fusea), unde au ars aproximativ 9 de hectare de vegetaţie uscată.

Pompierii au acționat cu autospeciale reușind să stingă incendiul.

La această intervenție s-au alăturat si cei de la Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență Titu (S.V.S.U.)

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ cauzat de aceste arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, prin crăpăturile rezultate pierzându-se şi apa din adâncime. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor.

Pentru informarea şi conştientizarea populaţiei asupra măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau de efectuare a curăţeniei în gospodării prin arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa reaminteşte câteva prevederi legale specifice ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării acestor activităţi:

Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu foc şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia  mediului.

– Obţinerea permisului de lucru cu focul se face după ce proprietarul terenului a primit Acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

– Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii deurgenţă sau persoana desemnată în acest sens, se întocmeşte în două exemplare, dintre care unul se înmânează persoanei care execută operaţiunile cu foc deschis, iar celălalt rămâne la emitent.

– De la această prevedere se exceptează numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă;

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentDe vineri, în UE se va circula doar cu certificate Covid-19 digitale
Articolul următorCoVid-19, 12 august: 371 cazuri noi, 3 decese, 98 de pacienți internați în ATI