Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax, care utilizează o tehnologie considerată clasică în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană, un detaliu care ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate, informează agenţiile de presă internaţionale.
Eurodeputatul Dan Motreanu informează că „tehnologia de fabricare a vaccinului Nuvaxovid este diferită de cele folosite la vaccinurile deja autorizate pe scară largă în UE și în lume. Spre deosebire de tehnologia ARN mesager din vaccinurile Pfizer și Moderna, tehnologia segmentului proteic este folosită de mai mult timp la fabricarea altor vaccinuri. Nuvaxovid este destinat persoanelor peste 18 ani, iar concluziile studiilor clinice arată că noul vaccin îndeplineşte criteriile UE pentru eficacitate, siguranţă şi calitate.
În conformitate cu planul UE de monitorizare a siguranței vaccinurilor COVID-19, Nuvaxovid va fi îndeaproape monitorizat. Producătorii de vaccinuri sunt obligați să furnizeze rapoarte lunare de siguranță și să efectueze studii pentru a monitoriza siguranța și eficacitatea vaccinurilor pe măsură ce sunt utilizate de către public. În plus, studii independente ale vaccinurilor COVID-19, coordonate de autoritățile UE, vor oferi mai multe informații despre siguranța pe termen lung și beneficiile vaccinului pentru populație”.
În urma aprobării de către statele membre și pe baza propriei analize, Comisia Europeană a decis să acorde Nuvaxovid autorizația condiționată de introducere pe piață. Pe baza autorizației de introducere pe piață condiționată, laboratorul Novavax va livra către UE până la 100 de milioane de doze începând cu primul trimestru al anului 2022. Statele membre vor putea să achiziționeze încă 100 de milioane de doze în cursul anilor 2022 și 2023. Sosirea primelor doze este așteptată în primele luni ale anului 2022, iar, pentru primul trimestru, statele membre au comandat aproximativ 27 de milioane de doze.
Sursa: Realitatea de Dambovita