În plenul Parlamentului European a fost adoptat Regulamentul privind dispozițiile comune pentru gestionarea fondurilor din Politica de Coeziune a Uniunii Europene, arată europarlamentarul Dan Motreanu. 

„Pe scurt, Regulamentul aduce mai puțină birocrație la nivel european, posibilitatea transferării de resurse în interiorul programelor operaționale, un singur audit pentru IMM-uri – în locul unor verificări repetate și, adesea, necoordonate – și reguli comune privind gestionarea a 8 fonduri diferite: Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european+, Fondul de coeziune, Fondul tranziției juste, Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și Fondul pentru securitate internă și management al granițelor, Fondul pentru azil și migrație și Instrumentul pentru viză.
Imagine
 O altă veste bună pe care o aduce noul Regulament o reprezintă nivelul cofinanțării. Colegul meu din Delegația PNL la Parlamentul   European, Siegfried Muresan, a fost raportor privind opinia Comisiei pentru bugete asupra acestui Raport și a reușit să mențină   cofinanțarea la programele aferente Politicii de Coeziune la nivelul actual: 85% din bugetul UE și doar 15% din bugetul național, deși   Comisia Europeană propusese o contribuție de 30% din bugetul național. La o alocare totală de aproximativ 27 de miliarde de euro,   decizia aduce o economie de 3 – 4 miliarde euro în bugetul României.
 După adoptarea Regulamentului, țările membre pot depune la Comisia Europeană spre aprobare programele operaționale care   gestionează la nivel național aceste fonduri. Este important că România să depună cât mai repede aceste programe operaționale și să   înceapă absorbția fondurilor aferente Politicii de Coeziune 2021 – 2027″, explică Dan Motreanu.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentCasă în flăcări pe Valea Dâmboviței! Pompierii acționează cu două autospeciale de stingere
Articolul următorVreme neobişnuită în România: temperaturi extreme, vijelii periculoase