„Un incendiu de 7,2 grade pe scara Richter, ce a avut loc în zona Vrancea, și care a fost urmat de replici puternice, a afectat grav un spital din Moreni, județul Dâmbovița”. Nu s-a întâmplat în realitate, ci este vorba de un exercițiu programat, al celor de la ISU Dâmbovița, ce au trebuit să reacționeze după acest scenariu.
Conform scenariului:
Situaţia operativă specială nr. 1
În data de 24.10.2018, la ora 19:00, ISU „Basarab I” Dâmboviţa este anunţat prin 112 despre faptul că, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter produs în zona Vrancea, în interiorul clădirii centralei termice din cadrul Spitalului Municipal Moreni s-a produs o explozie urmată de incendiu, ca urmare a unei acumulări de gaze rezultate în urma fisurării conductei de alimentare cu gaze a centralei termice, coroborat cu producerea unei scântei la tabloul electric din încăpere.
În urma exploziei, clădirea centralei a fost afectată în proporţie de 60%, faţadele din zona de Sud şi Est fiind distruse în totalitate. În interiorul clădirii avariate există o persoană surprinsă sub dărâmături, cu arsuri de gradele 2 şi 3 la nivelul membrelor superioare şi a feţei. Incendiul se manifestă generalizat, cu posibilitate de extindere la faţada pavilionului central al spitalului.
Situaţia operativă specială nr. 2
În data de 24.10.2018, ora 19:30, în urma unei replici, o faţadă a clădirii Pavilionului Central a Spitalului Municipal Moreni a fost în totalitate afectată. Mai multe persoane spitalizate şi personal medical au fost surprinse în clădire (la etajele 1 şi 2), necesitând a fi evacuate. Parterul clădirii nu era ocupat la ora producerii cutremurului.
Din informațiile furnizate de apelant, scara de pe latura de N-E a clădirii afectate nu mai poate fi utilizată, iar scara de pe latura de Vest a fost afectată între etajele 1 și 2.
Reprezentanții ISU Dâmbovița consideră că „exerciţiul şi-a atins scopurile propuse, întrucât complexitatea situaţiilor de urgenţă create, numărul structurilor implicate şi condiţiile în care s-a desfăşurat exerciţiul (timp de noapte, temperaturi scăzute, spaţiu de desfăşurare restrâns) impun o pregătire specifică şi o bună cooperare atât cu autorităţile publice locale, cât şi cu celelalte structuri cu funcţie de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgenţă”
Sursa Foto articol: ISU Dâmbovița