Pompierii de la ISU Dâmbovița fac un apel la locuitorii județului, pentru ca aceștia să nu mai recurgă la incendieri de vegetație uscată. Este ilegal, iar sancțiunile pot ajunge și la până la un an de închisoare, spun cei de la ISU. Doar în ultimele zile, în Dâmbovița, s-a intervenit pentru stingerea a 48 de incendii de vegetație. Aproximativ 100 de ha de teren au fost distruse de flăcări.

Fenomenul incedierii vegetației uscate pare scăpat de sub control. În conditiile în care solul este uscat, iar precipitații nu au mai fost înregistrate de aproximativ 2 luni, în zone întinse din județul Dâmbovița, posibilitatea ca focul, de la vegetația uscată incendiată, să se extindă și la zonele locuite este foarte mare. În acest sens, cei de la ISU Dâmbovița fac un apel la cei care obișnuiesc să incendieze vegetația uscată pentru a curața terenul, după cum spun ei.

Imagine

Fotoincendii vegetație uscată (județul Dâmbovița, februarie 2020)

Cu toate că am făcut numeroase apeluri către populație privind stoparea incendierii terenurilor cu vegetație uscată, mulți cetățeni nu înțeleg pericolul pe care îl reprezintă aceste incendii și continuă să dea foc vegetației uscate, miriștilor și resturilor vegetale.

Și în săptămâna ce a trecut, ISU “Basarab I” Dâmboviţa a intervent la 48 de incendii de vegetație (pentru stingerea unei suprafețe de cca.100 ha), cu peste 200 pompieri și 50 autospeciale de stingere. După cum se poate constata, aceste intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare foarte mari.

Trebuie conștientizat faptul că aceste incendii pot pune în pericol vieți omenești, bunuri materiale şi mediul înconjurător (prin distrugerea faunei, florei, fondului forestier, solului și subsolului) şi pot afecta traficul rutier sau feroviar (prin inundarea cu fum a căilor rutiere și feroviare), situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, cel mai bine este să le prevenim prin respectarea prevederilor legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Avertismente

Legea este destulde clară, dar se pare ca prevederile acesteia sunt necunoscute sau ignorate. Atfel arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

  • este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
  • se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Articolul precedentCod galben și portocaliu, de vânt,precipitații abundente și viscol,în aproape toată țara (4-6 februarie)
Articolul următor25 de Ordonanțe de Urgență adoptate de Cabinetul L.Orban,înainte de moțiunea de cenzură. Vezi ce au votat