Luni și marți, președintele Klaus Iohannis va fi prezent la al treilea Summit al Uniunii Europene și Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene (UE – CELAC), care se va desfășura la Bruxelles.
Principalul obiectiv al întâlnirii este revitalizarea parteneriatului dintre UE și CELAC, în lumina complicatei dinamici geopolitice globale, incluzând conflictul Rusiei cu Ucraina, așa cum a anunțat Administrația Prezidențială.
Conform aceleiași surse, parteneriatul revitalizat se va concentra prioritar pe conectivitate durabilă, sprijinirea tranziției verzi și digitalizării, îmbunătățirea rezilienței lanțurilor de valoare ale celor două continente, reafirmarea semnificației multilateralismului, principiilor Cartei ONU, bunei guvernanțe și a valorilor democratice.
Președintele Iohannis va sublinia susținerea României pentru obiectivul major al UE de a reînnoi parteneriatul cu regiunea Americii Latine și Caraibilor, evidențiat și prin organizarea acestui summit, primul de acest tip din ultimii opt ani.
Șeful statului va reitera importanța colaborării UE – CELAC în gestionarea noilor provocări globale, crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar și a noilor oportunități de dezvoltare care pot fi valorificate prin cooperare mai intensă.
Totodată, el va evidenția că angajamentul activ al României pentru o cooperare mai strânsă între cele două zone a fost reconfirmat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi în cadrul vizitelor făcute în Brazilia, Chile și Argentina în aprilie anul acesta, în cadrul cărora a abordat prioritar pregătirea summitului de la Bruxelles, a menționat Administrația Prezidențială.
De asemenea, președintele va lua parte la o discuție de grup cu tema „Lupta împotriva schimbărilor climatice: către o tranziție echitabilă și durabilă”, unde va sublinia rolul activ pe care România este pregătită să îl joace în colaborarea UE – CELAC în acest domeniu.
Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), înființată în 2011, este un bloc regional latino-american cu un caracter predominant politic, destinat să intensifice procesul de integrare regională a celor 33 de state membre. Președinția Pro Tempore (în exercițiu) este asigurată de Saint Vincent și Grenadine. Anterioarele întâlniri UE – CELAC la cel mai înalt nivel s-au desfășurat în 2013 și 2015.
Pe 7 iunie, Uniunea Europeană a prezentat Comunicarea Comună „O nouă Agendă pentru America Latină și zona Caraibilor”. Aceasta propune modernizarea și consolidarea parteneriatului strategic prin întărirea angajamentului politic, creșterea comerțului și a investițiilor și construirea unor societăți mai reziliente, sustenabile și interconectate prin proiecte finanțate în cadrul strategiei Global Gateway.
Sursa: Realitatea Din PNL