Compania Roşia Montană Gold Corporation a semnat, în 2019, cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale prelungirea licenţei de concesiune pentru zona auriferă de la Roşia Montană pentru o perioadă de 5 ani. Actul prevedea și majorarea de la 4% la 6% a redevenţei percepute de stat din valoarea producţiei miniere.

„ANRM a transmis RMGC că valabilitatea licenţei nu va fi prelungită decât dacă RMGC acceptă această modificare cu privire la redevenţă. Deşi Gabriel Resources şi RMGC se opun cu tărie poziţiei ANRM (…), Gabriel Resources şi RMGC au concluzionat că, dat fiind actualele circumstanţe, nu exista nicio altă modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licenţei, decât să accepte majorarea redevenţei, aşa cum a solicitat ANRM. În consecinţă, pe 18 iunie a fost încheiat un act adiţional care prevede prelungirea valabilităţii licenţei până pe 20 iunie 2024 şi nivelul revizuit al redevenţei”, se precizează într-un raport al companiei făcut public în 20 iunie 2019.

Licenţa de concesiune intrată în vigoare în 1999, fiind preluată atunci de la compania Minvest Deva, a expirat în iunie 2019. Legea minelor prevede că licenţele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.

Totodată, scandalul din jurul sitului Roșia Montană scoate la iveală noi informații despre afaceriștii care au vrut de-a lungul timpului să pună mâna pe bogățiile României. Unul dintre ei este miliardarul american John Paulson, aflat, printre alții, în spatele firmei canadiană Gabriel Resources. Afaceristul a fost căsătorit timp de 22 de ani cu o româncă, plecată peste ocean imediat după Revoluție.

Odată izbucnit scandalul legat de Roșia Montană în România, în 2013, Paulson nu a scăpat de mustrările opiniei publice. Câțiva români stabiliți în SUA s-au adunat timp de mai multe săptămâni în fața casei lui Paulson pentru a-i cere să îşi retragă investiţiile din compania canadiană Gabriel Resources.

John Paulson este cunoscut și ca „Omul lui Trump”, fiind consilierul economic al fostului șef de stat american în campania electorală din 2016. Miliardarul a luat parte și la evenimentul care a marcat inaugurarea mandatului lui Donald Trump, în 2017. La acel moment, la care au luat parte și Liviu Dragnea alături de Sorin Grindeanu, miliardarul i-a salutat pe cei doi oficiali români.

În plus, John Paulson s-a aflat și în spatele afacerii Delphi, numită acum BorgWarner România, deținătoare a mai multe fabrici de componente auto în România. Delphi a operat pe piaţa din România din anul 1997. 

Sursa: realitatea.net

Articolul precedentVremea 7 februarie. Vijelii puternice dar și maxime de 20 de grade
Articolul următorCristian Popescu Piedone: Adevăratul candidat la Primăria Capitalei nu a apărut. O susțin pe Firea, dar și PUSL va avea candidat propriu