Modul de operare folosit de infractori la comiterea de înşelăciuni prin metoda ”Accidentul” constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate telefonic de către persoane necunoscute, care îşi declină calitatea de poliţist, medic sau avocat și ulterior le aduc la cunoştinţă că un membru al familiei a fost implicat într-un accident de circulaţie soldat cu victime.

Sub pretextul soluționării favorabile a cazului sau pentru o presupusă intervenție medicală, bănuiții le solicită părților vătămate diverse sume de bani, acestea constatând ulterior că au fost înșelate.

„Pentru prevenirea unor asemenea situaţii, polițiștii le recomandă cetăţenilor să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier – cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau apelați chiar persoana în cauză pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile. Reamintim că, în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița.

De asemenea, atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

„Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi, nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. Nu mergeţi la aceste întâlniri singuri. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. În cazul în care sunteţi martorul sau victima unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe detalii despre răufăcători şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112”, se mai arată în document.

În perioada 6-7 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au fost sesizați despre săvârșirea unei infracțiuni de înșelăciune și a două tentative de înșelăciune, toate prin metoda “accidentul”.

În prezent, autorii faptelor respective au fost identificați, urmând sa fie trași la răspundere penală, insă fiecare cetățean trebuie să fie atent cu privire la acest mod de operare, să manifeste suspiciuni în astfel de cazuri, și să anunțe imediat cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Articolul precedentOmagiu adus Ilenei Sărăroiu, la Târgoviște
Articolul următorCe puteți vedea la „Festivalul Toamnei”, la Târgoviște