Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația “Spiru Haret” au reacționat, vineri seară, după ce Ministerul Sănătății a anunțat procedura privind testarea elevilor în școli, cu teste rapide pe bază de salivă, pentru SARS-Cov-2. Sindicaliștii au punctat mai multe aspecte care ar putea compromite rezultatele testării și ar duce la perturbarea procesului de învățământ.

Sindicatele cer Guvernului să intervină pentru a solicita Ministerului Sănătății „să reevalueze Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ”, întrucât “acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție”. Cele două federații consideră că aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți, aceștia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare.

 

Cele două federații punctează că:

>  unitățile de învățământ nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase: “Personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta.”

> ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat

>  testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare

> testarea nu vizează și preșcolarii, cel puțin asta reieșind din informarea transmisă de Ministerul Sănătății

> elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. “Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală”.

Sindicatele din învățământ consideră că testele ar trebui făcute în familie

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră în continuare că este nevoie de testare, însă aceasta trebuie făcută în familie. Astfel, s-ar asigura  și un prim triaj, deoarece copiii bolnavi nu ar mai intra în contact cu colegii și nu ar mai putea transmite virusul.

Articolul precedentProfanare de morminte la Corbii Mari. Primăria cere ajutor populației, pentru identificarea autorilor
Articolul următorBilanț coronavirus 13 noiembrie: 4.006 cazuri și 323 decese