În această dimineață, polițiștii din Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au efectueat 9 percheziții, la persoane bănuite că ar fi intermediat transporturi de marfă, în valoare de 128.000 de lei, fără ca ulterior să asigure plata acestora.
La data de 24 mai a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează 9 percheziţii în județele Timiș (2), Giurgiu (2), Dâmbovița (3), Galați (1) și în municipiul București (1), la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
Din cercetări, a reieșit că, în perioada iunie 2020 – aprilie 2021, reprezentanții unor societăți comerciale ar fi postat anunțuri pe o platformă online, specializată în plasarea de comenzi de transport, manifestându-și disponibilitatea de a intermedia servicii de acest tip.
Ulterior, reprezentanții societăților intermediare ar fi angajat efectuarea de transporturi de către un număr de 26 de societăți comerciale specializate, fără însă a efectua plata serviciilor prestate de către acestea și și-ar fi însușit suma totală de 128.000 de lei.
Pentru a se sustrage de la verificări de natură penală sau fiscală, părțile sociale ale societăților comerciale ar fi fost cesionate în favoarea unor persoane fizice, ulterior încetându-și funcționarea.
Patru persoane vor fi conduse la sediul poliției, pentru audieri, iar alte 5 persoane vor fi citate pentru a fi audiate în calitate de martori.
La percheziţii, alături de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice, participă polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Galați, Giurgiu și Dâmbovița, precum și din cadrul Direcție Generale de Poliție a Municipiului București.
Acțiunea se realizează cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.