Procurorii DIICOT şi poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa au efectuat, luni, 14 percheziţii într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi mare risc.

„Din materialul probator administrat a rezultat că în perioada ianuarie 2022 – iunie 2024, pe raza judeţului Dâmboviţa a fost constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, pe o structură de tip piramidal, în scopul comercializării de droguri de risc şi mare risc (canabis, cocaină şi ecstasy) atât pe raza judeţului Dâmboviţa cât şi a altor judeţe, cu preţurile de 30 lei pentru un gram de canabis, 500 lei pentru unul de cocaină şi 45 lei un comprimat ecstasy”, se arată într-un comunicat al DIICOT transmis AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, gruparea de criminalitate organizată, aflată în strânsă legătură cu o alta destructurată în luna iunie, coordonată de acelaşi lider, a acţionat preponderent prin intermediul unei platforme de comunicare online, în grupul cunoscut sub denumirea de „Iarbă dulce”.

Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională era formată din 16 suspecţi, din care liderul şi alţi trei sunt arestaţi preventiv în alte cauze şi patru se sustrag urmăririi penale. Unul dintre membri, cu aptitudini în domeniul IT, a creat şi ulterior a administrat grupul online, la indicaţiile coordonatorului, în scopul recrutării de dealeri şi consumatori din toată ţara, cărora să le vândă droguri.

„Pe baza investigaţiilor efectuate s-a stabilit că grupul de chat avea la data de 10.04.2023, aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidenţialitate ale aplicaţiei (având doar pseudonime) vânzând şi procurând droguri în vederea consumului propriu”, precizează DIICOT.

Pe parcursul cercetărilor au fost indisponibilizate peste 1,6 kilograme de cocaină şi 15 kilograme de rezină de canabis, precum şi suma de 71.500 de euro. La data de 1 august, unul dintre membrii grupului, prins în flagrant în timp ce transporta drogurile, a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT, sub măsura arestului preventiv.

De asemenea, în luna iunie 2023, trei suspecţi, dintre care doi se sustrag urmăririi penale, au încercat să trimită din Spania către România un colet conţinând 5 kilograme de canabis, cantitate indisponibilizată de către autorităţile spaniole. În urma altor acţiuni, au fost depistate şi ridicate şi alte cantităţi de canabis, amfetamină şi comprimate ecstasy.

„Activităţile de urmărire penală au mai relevat că o parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată au îndeplinit rolul de ‘depozitari’ ai drogurilor de risc şi mare risc, aceştia ocupându-se şi de colectarea sumelor de bani după efectuarea tranzacţiilor”, se mai menţionează în comunicat.

AGERPRES

Articolul precedentANUL ACESTA NU SE MAI MODIFICĂ SISTEMUL DE IMPOZIT PENTRU PROPRIETĂȚI
Articolul următor13 AUGUST – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A STÂNGACILOR