Medicii veterinari au ucis trei porci în comuna Poiana, într-o singură gospodărie, acolo unde a apărut un nou focar de pestă porcină. Confirmarea bolii a venit de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Potrivit DSVSA Dâmbovița, s-a luat măsura uciderii celor trei suine din gospodăria afectată.

„În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului. DSVSA Dambovita solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se arată într-un comunicat al DSVSA Dâmbovița.

Se pare că proprietarul, care lucrează în industria lemnului din județul Giurgiu, ar fi adus virusului fără să își dea seama.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dambovita sau autorităţilor locale.

Toate animalele afectate trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentDoar o medalie și locul 21, la campionatele naționale de judo U23, pentru CSȘ-CSM Târgoviște
Articolul următorBărbat amendat de Poliția Locală după ce a „schimbat aerul” în cartier