Riscul de avalanșă în zona montană din Bucegi a fost coborât la nivelul 1 (redus), iar în Făgăraș la  (moderat), până în data de 23 ianuarie. Meteorologii spun că precipitațiile vor fi deficitare în toată țara, până în data de 27 ianuarie.

Nici în zonele montane nu mai este iarnă cu adevărat. Asta pentru ca nivelul de precipitații (ninsori) este cu mult sub normele multianuale. Metorologii chiar au anunțat că riscul de avalanșa a fost diminiuat atât în Bucegi cât și în Făgăraș (până în data de 23 ianuarie). Nu se anunță precipitații noi, în zona montană, până în data de 27 ianuarie. În zona de sud a țării (și munții Bucegi) nici după această perioada.

Imagine

Sursa foto-ANM

În Bucegi

Cu totul izolat, pe pantele foarte înclinate și cu depozite mai importante de zăpadă, la supraîncărcări mari pot fi declanșate avalanșe de mici dimensiuni.
Stratul de zăpadă
Stratul de zăpadă are dimensiuni mai mici de 50 cm și este în general compactat și stabilizat. La suprafața s-au format cruste dure de îngheț-dezgheț, care după-amiaza se pot umezi ușor pe fondul insolației. În zonele adăpostite, depozitele de zăpadă pot depăși 1 metru.

Imagine

În Făgăraș

Se pot declanșa avalanșe doar la supraîncărcări mari, pe versanții înclinați, în zonele cu acumulări mai mari de zăpadă.
Stratul de zăpadă
În stratul de zăpadă va continua procesul de compactare și ușoară tasare. La suprafață se găsesc cruste de îngheț-dezgheț, ce se umezesc ușor după-amiaza, mai ales pe pantele însorite. În general stratul de zăpadă măsoară aproximativ 1 metru, iar în locurile adăpostite depozitele de zăpadă pot depăși 2 metri.

Articolul precedentSorana Cîrstea pierde dramatic calificarea în turul III, de la Australian Open, după o luptă de trei seturi cu Cory Gauff (15 ani)
Articolul următorAtenționare meteorologică! Cod galben de vânt în Moldova și Carpați (Meridionali și Orientali)