Vremea în data de 25 iulie va fi una caniculară în mare parte din țară, însă următoarele 2 zile situația se va schimba surprinzător și brusc. Jumătatea de țară va fi sub caniculă iar cealaltă jumătate va înregistra temperaturi chiar și cu 15 grade mai mici, de la o zi la alta. Ulterior temperaturile scăzute se vor extinde în toată țara.

Caniculă, furtuni și răcire în următoarele două zile, anunță meteorologii

Vremea se va schimba radical în următoarele două zile, de la caniculă extremă la răcire accentuată, cu furtuni și ploi în toată țara. Meteorologii au emis avertizări de cod roșu, portocaliu și galben de caniculă și disconfort termic pentru astăzi și mâine, dar și de instabilitate atmosferică accentuată pentru mâine și poimâine. Declarația meteorologului Oana Păduraru de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) ne oferă mai multe detalii despre evoluția vremii în perioada următoare.

Cod roșu de caniculă și disconfort termic pentru sudul țării

Astăzi, 25 iulie 2023, vremea va fi foarte caldă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi maxime cuprinse între 33 și 42 de grade Celsius. ANM a emis o avertizare de cod roșu de caniculă și disconfort termic pentru partea de sud a Munteniei, partea de vest a Dobrogei și partea de sud-est a Moldovei, valabilă până mâine, 26 iulie, la ora 10:00. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime de 40-42 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod roșu, portocaliu și galben de caniculă și disconfort termic pentru restul teritoriului

ANM a emis și o avertizare de cod portocaliu de caniculă și disconfort termic pentru restul Munteniei, Olteniei, Dobrogei și Moldovei, precum și pentru sudul Transilvaniei și al Banatului, valabilă până mâine, 26 iulie, la ora 10:00. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime de 37-39 de grade Celsius, iar indicele ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. De asemenea, ANM a emis o informare meteorologică de cod galben de caniculă și disconfort termic pentru restul teritoriului, valabilă până mâine, 26 iulie, la ora 10:00. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime de 35-37 de grade Celsius, iar indicele ITU va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Instabilitate atmosferică accentuată începând de mâine

Meteorologii anunță că vremea se va schimba radical începând de mâine, când o masă de aer rece va patrunde pe partea de vest, nord-vest a țarii. Acest lucru va determina o răcire accentuată a vremii în toate regiunile, cu scăderi ale temperaturilor cu până la 15 grade Celsius față de valorile înregistrate în aceste zile. De asemenea, vremea va deveni instabilă în toată țara, cu înnorari, averse torențiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si caderi de grindina. ANM a emis o informare meteorologic.

„Temperatura maximă ne așteptăm să fie 40-42 de grade, la umbră. În zonele cu cod portocaliu temperaturile vor fi între 37-39 de grade, dar nici în restul țării nu stăm mai bine, între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele va depăși cu mult cadrul critic de 80 de unități. Mâine, toată masa de aer foarte cald va fi concentrată pe partea de sud, sud-est, codul roșu vizează partea de sud a Munteniei, în partea de vest a Dobrogei dar și în Moldova. Temperaturi de 40-42 de grade, însă pe parcursul zilei de mâine apare o schimbare pe partea de vest, nord-vest a țării, unde pătrunde o masă de aer rece. Pe parcursul zilei de joi răcirea accentuată va continua în toate zonele, ajungem cu valori termice cu 15 grade mai scăzute față de ce am înregistrat în aceste zile.

Partea de vest, nord-vest, centru, instabilitate astăzi și chiar și noaptea care urmează, cu extindere în toate regiunile mâine seara, mâine noapte, pe măsură ce avansează masa de aer rece în toate zonele țării.

În aceste două zile nu ne așteptăm la depășirea vreunui record de temperatură, recordurile au fost mult mai ridicate față de ceea ce urmează să înregistrăm în aceste două zile.”, a declarat la Realitatea PLUS meteorologul ANM, Oana Păduraru.

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorAlexandra Păcuraru: „E momentul resetării acestei societăți. Trebuie să ne recunoaștem neajunsurile și bolile care ne macină”