Virusul pestei porcine africane se răspândește incontrolabil. În Dâmbovița au fost declarate doar astăzi (06 august 2019) încă patru focare de PPA și există suspiciuni pentru un al cincilea.

Se pare că lupta autorităților cu virusul de PPA este sortită eșecului. Boala, în ciuda măsurilor luate, se răspândește cu rapiditate. În țară există 581 de focare active (la data de 1 august 2018). Autoritățile din Dâmbovița au confirmat astăzi apariția a patru noi focare, pe lângă cele deja existente.

ANSVSA anunța (la data de 1 august 2019) că în Dâmbovița sunt active: 16 focare (dintre care un focar într-o exploatație comercială) și 3 cazuri la mistreți.

Comunicat

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 06.08.2019, ora  17.30, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, și anume:

  • Comuna Buciumeni, sat Buciumeni: 1 gospodărie;
  • Comuna Tărtășești, sat Bâldana: 1 gospodărie,
  • Oraș Răcari, Sat Ghimpați: 1 gospodărie;
  • Fondul de Vânătoare 33 Cornățelu – Ocolul Silvic Răcari – Direcția Silvică Dâmbovița;
  • Complexul de Vânătoare Bolovani (suspiciune)

Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul zonelor de restricţii, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.”

Situație mistreți

În conformitate cu prevederile Deciziei nr. 1/24.07.2019 a C.N.C.B. s-a dispus recoltarea integrală a mistreților din zonele afectate prin metode care nu dislocă efectivul, iar pentru zonele neafectate se va realiza reducerea efectivului prin vânarea unei cote suplimentare, aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor. 

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localității .

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”

Comunicat de presă Prefectura Dâmbovița (06 august 2019)

Articolul precedentProbleme mari cu DJ 720 E. Beneficiarul, CJ Dâmbovița, acuză constructorul
Articolul următorJuniorii de la ACS Progresul Găeşti, campioni pe Național Arena