Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat că DSU a cerut prefecturilor să verifice dacă spitalele din țară, dar și alte instituții, în special structurile de urgență, sunt pregătite să facă față în cazul unei pene majore de curent.
Și populația a fost îndemnată să aibă pregătită o trusă de urgență, cu necesarul de hrană și apă pentru cel puțin trei zile.
”Noi am trimis o adresă către prefecţi, astfel încât în cadrul Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare judeţ, împreună cu ISU, să aibă o discuţie pentru pregătirea pe această temă şi aici nu vor studia numai partea spitalelor, spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital. Dar sunt şi alte instituţii care pot să se uite la instituţii esenţiale şi astea pot fi cele care asigură servicii, care sunt necesare populaţiei şi care nu pot fi întrerupte. Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze. Toate aceste aspecte vrem să le verificăm şi să vedem ce este de făcut, dacă nu sunt pregătite. În cursul lunii decembrie ne vor răspunde prefecturile”, a declarat Raed Arafat, pentru un post central de știri.
Șeful DSU a reamintit recomandările publicate și pe site-ul fiipregatit.ro, arătând că fiecare familie ar trebui de asemenea să aibă o trusă de urgență, inclusiv pentru astfel de cazuri. “Asta include un sistem de iluminat, lanterna sau orice sistem de iluminat, mâncare care nu necesită să fie gătită, să fie mâncare neperisabilă, apă – 2 litri minim de persoană/zi, minim pentru 3 zile, medicamentele pentru persoanele cu probleme cronice, cam astea sunt componentele de bază într-o trusă care să fie acasă, pentru măcar 72 de ore. Şi fără panică, pentru că nu rezolvă nimic, panica crează probleme”, a recomandat Arafat. Acesta a amintit că o necesitate este și asigurarea unei sume de bani, la dispoziția familiei, pentru cumpărarea lucrurilor necesare, în cazul în care ATM-urile și rețeaua de plăți on-line sau prin POS nu va mai funcționa.
Anterior, coordonatorul Departamentului pentru Situații de urgență a arătat totuși, în contextul discuțiilor tot mai dese despre eventualitatea unei pene de curent de durată, că „să intre o ţară întreagă cum e România într-un blackout deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului”.