Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine nonanimală, atât pentru consum uman, cât și pentru hrana animalelor, efectuează cu regularitate verificări inclusiv ale transporturilor de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport.

În ceea ce privește importurile, ANSVSA realizează controale pentru fiecare transport provenit din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare și la destinația finală (depozite de cereale, unități de procesare și comercializare) a acestor produse.

Controalele oficiale presupun verificarea documentelor tuturor transporturilor și aleatoriu, controlul de identitate și fizic, care include și prelevarea de probe, în conformitate cu prevederile legislației aplicabile.

De la începutul conflictului din Ucraina, ANSVSA a realizat peste 9.700 de verificări care au vizat cerealele și produsele de origine nonanimală provenite din Ucraina.

În urma analizelor de laborator realizate pentru probele prelevate din cereale și produse de origine nonanimală au fost înregistrate 9 neconformități (soia și șrot de soia) în ceea ce privește prezența organismelor modificate genetic și două pentru depășirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide (semințe de floarea soarelui și grâu).

În cazul semințelor de floarea soarelui și a grâului, aceste produse nu au intrat în lanțul alimentar.

Buletinele de analiză, rezultate în urma testării de laborator, în cazul celor 9 probe de soia și șrot de soia, au indicat că respectivele cereale sunt modificate genetic și beneficiază de autorizaţie acordată în conformitate cu procedura comunitară, stabilită în Regulamentul EC nr. 1829/2003 pentru import, procesare și utilizare ca aliment și furaj, cu respectarea prevederilor specifice de trasabilitate și etichetare.

În această situație, având în vedere că cerealele nu erau etichetate și însoțite de documente din care să rezulte că sunt modificate genetic (așa cum prevede legislația aplicabilă), toată cantitatea este reținută în depozit pentru etichetarea corespunzătoare și pentru respectarea trasabilității, în vederea comercializării.

Măsurile aplicate au fost cele de reținere oficială în vederea stabilirii trasabilității specifice.

Cerealele respective sunt sigure pentru a fi folosite în hrana animalelor sau pentru consumul uman.

Totodată, pentru a spori gradul de monitorizare și a asigura o trasabilitate a transporturilor de cereale provenite din țări terțe, începând cu luna noiembrie a anului 2022, ANSVSA a creat premisele urmăririi acestora în platforma TRACES NT (platformă dezvoltată de Comisia Europeană pentru monitorizarea transporturilor de produse de origine animală și nonanimală și a animalelor vii provenite din țări terțe).

În acest an, până la această dată, nu au fost transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF, care funcționează la nivel european) notificări de alertă, referitoare la riscuri asociate cerealelor pentru consum uman sau animal, provenite din Ucraina.

În concordanță cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, au fost înființate noi Puncte de Intrare, în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelație cu numărul de transporturi de cereale.

ANSVSA va continua acțiunile de verificare și împreună cu celelalte instituții responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze procedurile aplicabile în această situație.

 

Articolul precedentRomânii vor putea crește în gospodării mai mult de cinci porci, dar trebuie să respecte anumite reguli
Articolul următorDâmbovița. Autoturism mistuit de un flăcări