Afecțiunea aproape nerecunoscută de statul român face ravagii printre militarii întorși din teatrele de operații din Afganistan sau Irak. Statul spune că doar 19 militari suferă de aşa ceva însă, în realitate, situația este mult mai gravă, spun reprezentanții Asociației Militarilor Veterani „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” (AMVVD), care construiește, lângă Târgoviște, un centru pentru tratarea militarilor întorși de pe front.

Colonelul în rezervă Dan Cosma a participat la două misiuni în Irak și a avut în subordine 160 de oameni. În cazul său sindromul post-traumatic s-a accentuat după ce s-a întors din a doua misiune. Din fericire, toţii militarii pe care i-a avut în „grijă” s-au întors teferi acasă, fără sechele fizice. Războiul însă i-a măcinat la interior.

„Mă pufneşte plânsul pur şi simplu, fără să vreau sau fără motiv. Alţi colegi au devenit violenţi sau sunt irascibili. Ţipă, urlă, unii dau în pereţi cu pumnii, cu picioarele, ca să nu se răzbune pe ceilalţi. Alţii au devenit taciturni, nu mai vorbesc”, spune Dan Cosma, colonel în rezervă.

Armata Română a început să recunoască afecțiunea numită „sindrom post-traumatic” abia în vara acestui an, spune colonelul în rezervă cu amărăciune.

Armatei Române i-au trebuit mai bine de 20 de ani să înceapă efectiv să școlească psihologi care să lucreze cu militarii afectați. Cei mai afectați de această afecțiune sunt militarii răniți în teatrele de operații. În ciuda tuturor problemelor pe care le poate provoca o deplasarea în teatrele de operații din Afganistan sau Irak, acesta spune că n-ar refuza o nouă misiune.

Veteranii şi militarii răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak au pus bazele singurului centru medical de tratament şi recuperare pentru militari din România şi din estul Europei. Centrul, format din două pavilioane, se află lângă la Mănăstirea Dealu, din comuna dâmboviţeană Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 metri pătraţi. În faza finală, va putea găzdui 434 de militari şi pe familiile acestora.

Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi regele Mihai.

Articolul precedentHeidelbergCement România, proiect nou anunțat în contextul „Săptămânii securității și sănătății în muncă” – ediția 2018
Articolul următorISU DB: Reguli de comportament în caz de dezastre