Trei focare de pestă porcină evoluează în exploatații non-profesionale din județul Dâmbovița.
 
Anunțul a fost făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, de DSVSA Dâmbovița.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentului Dâmbovița vă informează că până la această dată, la nivelul județului Dâmbovița evoluează 3 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), în exploatații non-profesionale de porcine (gospodării ale populației), unde au fost luate toate măsurile conform REG. 687/2019/CE și Planului de Măsuri întocmit și aprobat în ședințele Centrului Local de Combatere Bolilor Dâmbovița”, se arată într-un comunicat DSVSA Dâmbovița.

La nivel European, PPA evoluează atât la porcul domestic, cât și la mistreț (Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia,etc).

Într-o exploataţie de suine, pentru prevenirea introducerii, persistenţei şi răspândirii virusului PPA, în scopul apărării sănătăţii animalelor şi a sănătăţii publice, trebuiesc respectate următoarele reguli generale minime de biosecuritate:

– deţinerea suinelor în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu suinele domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;
– interzicerea creşterii porcilor în regim de semilibertate;
– interzicerea accesului persoanelor străine în exploataţie;

– interzicerea hrănirii suinelor cu deşeuri alimentare
– utilizarea unui echipament sumar de protecţie, respectiv salopetă sau halat de lucru;
– amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din exploataţie;
– asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
– includerea exploataţiilor şi animalelor în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor.
– identificarea si introducerea animalelor în Baza Natională de Date, etc.

Este interzisă creșterea porcinelor domestice la nivelul cantoanelor silvice, cantoanelor de pe lângă diguri, stânelor, taberelor de vară, societăților comerciale agricole, precum și pe suprafața gropilor de gunoi, în scopul evitării contactului cu mistreții, subliniază DSVSA DÂMBOVIȚA.

Transportul suinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și însoțite de documentele sanitare veterinare în conformitate cu prevederile legale.

„DSVSA Dâmbovița solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor în vederea aplicării măsurilor generale de biosecuritate în exploatațiile deținătoare de suine și respectării măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Nerespectarea măsurilor generale de biosecuritate de către deținătorii de suine în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană atrage după sine sancționarea contravențională a proprietarului și neacordarea despăgubirilor pentru animalele ucise în cadrul programului de măsuri pentru eradicarea bolii, în confomitate cu HG 1214/2009.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmbovița sau autorităţilor locale.
Toate animalele afectate trebuiesc sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, se mai arată în comunicatul transmis de DSVSA Dâmbovița.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentPercheziții ale polițiștilor din Prahova în Dâmbovița, într-un dosar de furt
Articolul următorRomânia poate face măsurătorile pe Canalul Bîstroe – Când încep lucrările, după acordul dat de Ucraina