Primăria dâmbovițeană Bezdead a anunțat, pe pagina oficială de facebook a administrației locale, apariția primului caz de pestă porcină africană în localitate. La nivel de autorități județene (Prefectură, Centrul Local de Combaterea Bolilor, DSVSA) nu a fost făcut niciun anunț oficial.

Imagine

Imagine

Foto– postare facebook, primăria comunei Bezdead

Virusul pestei porcine africane  continuă să fie extrem de activ, iar autoritățile, în general, nu se grăbesc să anunțe apariția de noi focare, poate și din cauză că reacția populației este, tot în general, una ostilă, în momentul în care este declarat un nou focar, din cauza măsurilor obligatorii ce trebuiesc adoptate (izolare, ucidere animale, restricționarea comerțului și a transportului).

Un  caz aparte s-a petrecut în Dâmbovița, în comuna Bezdead. Astăzi (19 noiembrie) primărița din localitate, Teodora Anghelescu, a anunțat pe pagina de facebook:

Imagine

„INFORMARE!!
Primul caz de pestă la Bezdead ( Magura).
Vă rugăm nu cumpărați porci de la comercianții ilegali!
Cazul a fost izolat!
Semnalati autoritățile locale dacă apar situații asemanatoare ( comerț cu porci)
Nu există riscul la persoanele care și-au crescut porcii în gospodarie!”

A scris primărița din Bezdead, pe pagina de facebook. 

Trebuie aminitit și faptul că afirmația din postarea de pe pagina de facebook, a primăriei Bezdead, nu este în întregime adevărată, cazurile de pestă porcină africană putând apărea și la animalele crescute în gospodăriile unde porcii nu au intrat în contact direct cu animale bolnave, din alte zone. Virusul se poate răspândi și prin resturi de animale, sau produse alimentare infectate sau prin transportul direct, de către oamenii ce au intrat în contact cu animale bolnave.

Articolul precedentFoto| Reabilitarea stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște. Cele mai recente imagini
Articolul următorVine iarna! Temperaturile scad spectaculos