Ministrul Apărării a declarat că România nu este o mare putere militară a lumii și nu își permite să dețină armament nuclear. Vasile Dîncu spune că armata va investi în sisteme de apărare aeriană, navală și de pevenție și că România este statul cu cel mai mare potențial al Flancului de Est NATO, alături de Polonia.

„Orice discuție despre asemenea manevre, deschide obiectul îngrijorării. Amenințarea nucleară se bazează pe frică. Există un sindrom – frica de razboi nuclear – care este destul de răspândit. Mai ales în situația de față, când un lider poate lua decizia singur.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus unul dintre puținele lucruri atunci când Ramzan Kadîrov a cerut public să lovească Ucraina cu arme nucelare. Acesta a afirmat că o astfel de decizie este o chestiune serioasă, e fundamentată prin lege, nu se poate activa pe baza emoției. E chestiune legislativă serioasă, a delcarat atunci Peskov.

La summit-ul de la Madrid, NATO a abordat într-un document final, principiul legat de faptul că alianța trebuie să fie îngrijorată că există posibilitatea amenințării și să fie pregătită să supravegeheze și să descurajeze astfel de acte. NATO a cerut ca fiecare țară să se pună la adăpost de atacuri CBRN – chimice și nucleare. Se fac exerciții, iar asta s-a întâmplat și în alți ani. Ministerul Apărării cumpără două sisteme de prevenire și decontaminare și încă unul de avertizare și detecție. Ne luptăm ca să dotăm armata dar și populația prin adăposturi. SUA și NATO au potențial nuclear aproape egal cu Rusia. Este cea mai bună garantie că un atac nuclear nu poate fi declanșat. În momentul acesta dezvoltăm complementar armamentul, e de ajuns. Nu e nevoie ca fiecare țară din Europa să aibă potențial nuclear. A fost o dezbatere în Europa în care s-a discutat că Putin poate amenința nuclear Europa. Rusia are 6.000 de focoase, iar Europa are doar 2.000, dar aici vine și ajutorul din partea SUA. Noi ne gândim la altceva, la aviație, naval, sisteme electronice, drone. Descurajarea și echiparea, în zona nucleară este o zonă a marilor puteri, România nu e putere mare. Noi și Polonia suntem co-responsabili pentru B9, suntem două puteri ale Flancului de Est, cu cel mai bun potențial”, a declarat Vasile Dîncu în emisiunea „Legile Puterii”.

Articolul precedentLEGILE PUTERII | În acest moment, trăim cea mai periculoasă etapă a războiului
Articolul următorGuvernul vrea să majoreze cu 50% impozitele pe casă